26. 3. 2013.

Pink Floyd: "Dark Side Of The Moon" među snimcima značajnim za civilizaciju

Svake godine 25 "kulturno" ili "istorijski značajnih" snimaka se dodaje u registar koji je ustanovljen 2000. godine

Legendarni album sastava Pink Flojd "Dark Side Of The Moon" obezbedio je svoje mesto u Američkoj kongresnoj biblioteci kao deo njenog nacionalnog registra u kome se čuvaju snimci od izuzetnog značaja za ljudsku civilizaciju.
Najveći broj javnih nominacija osvojili su Pink Flojd za svoj album "Dark Side Of The Moon" iz 1973. godine
Zajedno sa albumom "Dark Side Of The Moon" deo Nacionalnog registra zvučnih zapisa postaće i hit Čabija Čekera iz 1960. godine "The Twist" i pesma "Sounds Of Silence" grupe Simon And Garfunkel, a album sastava Pink Flojd je dobio najviše javnih nominacija.



Svake godine 25 "kulturno" ili "istorisjki značajnih" snimaka se dodaje u registar koji je ustanovljen 2000. godine.
Art Garfankl je povodom izbora pesme "Sounds of Silence" izjavio da je uzbuđen i da je polaskan odlukom da se pesma trajno sačuva.

Njegova pesma "Sounds Of Silence", napisana nakon ubistva američkog predsednika Kenedija 1963. godine, prvobitno je doživela neuspjeh, a postala je hit u svetskim razmerama tek kada je doživela izvesne promene i ponovo objavljena.

Neočekivani uspeh ove pesme podstakao je duo da se ponovo ujedine i snime još jedan album pod imenom "Sounds Of Silence" 1966. godine, za koji Garfankl kaže da im je promenio život.
Najveći broj javnih nominacija osvojili su Pink Flojd za svoj album "Dark Side Of The Moon" iz 1973. godine, za koji je iz Biblioteke saopšteno da predstavlja "briljantan, inovativan način u produkciji muzike".
Ove godine će u registar biti uvrštena i muzika iz filma "Groznica subotnje večeri" iz 1977. godine
Snimci koji se nalaze u registru značajnih audio snimaka su napravljeni između 1918. i 1980. godine, a Pink Flojd će se tako naći u društvu Džimi Dejvisove pesme "You Are My Sunshine" iz 1940, koja je predstavljala numeru koja je korišćena za izbornu kampanju predsednika Herberta Huvera prilikom kandidature za guverenera Lujzijane.

Ova pesma je kasnije postala jedna od najpopularnijih kantri numera svih vremena i državna himna Lujzijane 1977. godine.

Pored već pomenutih, ove godine će u registar biti uvrštena i muzika iz filma "Groznica subotnje večeri" iz 1977. godine i čuveno izvođenje pijaniste Vana Kliburna sa takmičenja pijanista u Moskvi 1958. godine kada je osvojio nagradu "Čajkovski".

Нема коментара: