26. 3. 2013.

Dubioza kolektiv: Odrali smo guzove radeći

- Slične ili iste probleme smo vidjeli u svim evropskim zemljama u kojima smo svirali. I to zaista jesu naši zajednički problemi
Izvor: Vijesti

Popularni bosansko-hercegovački crossover sastav Dubioza kolektiv u ponedjeljak 25. marta će na radiju B92 premijerno predstaviti novi singl “Kažu”, a na sajtu iste medijske kuće ponuditi za besplatno preuzimanje.
Mislim da se ime “Apsurdistan” može danas primjeniti skoro na svaku državu na planeti
Ova numera najavljuje njihov novi album koji će biti objavljen 15. aprila, takođe besplatno na oficijelnoj web strani benda, a prethodno će se pojaviti i spot za “Kažu” koji će 1. aprila doživjeti premijeru na regionalnom MTV-u.
- Pjesma je inspirisana onim čuvenim narodnim prefiksom “kažu” koji najčešće služi da pojača vjerodostojnost nekoj potpuno neprovjerenoj informaciji, ili puno češće običnom traču.
To “kažu” ili “narod kaže” je univerzalno oružje u komunikaciji, koje se koristi od državnih parlamenata pa sve do nivoa komšiluka ili pijace, objašnjava frontmen Brano Jakubović o čemu se radi u prvom singlu sa novog albuma Dubioze kolektiv.
Singl najavljuje novi album “Apsurdistan” - recite nam nešto više o njemu, gdje je sniman, kako je proteklo snimanje, kakva tematika je zastupljena na njemu, koliko će se i po čemu razlikovati od prethodnih izdanja?
- Album “Apsudistan” je, kao i svi naši dosadašnji albumi, sniman u našoj produkciji i zaista smo ponosni što smo i sa te strane ostali potpuno nezavisni. Snimanje je trajalo od septembra do kraja februara i sadrži deset novih pjesama. 
"Većinu evropskih zemalja potresaju isti problemi kao i nas u ex-YU"
- CD izdanje će kao bonus imati i tri zanimljiva remiksa. Riječ apsurdistan “na prvu” asocira na neku državu ili društvo koje je potpuno zatvoreno i odbacuje svaku moguću promjenu ili napredak. Mislim da se ime “Apsurdistan” može danas primjeniti skoro na svaku državu na planeti.

Relativno brzo ste prošli put od malih bina do evropskih festivala, šta je formula uspjeha?
- Da postoji formula uspjeha mi bismo odmah sve preskočili i došli do velikih bina i festivala. Nažalost, postoji samo varijanta u kojoj odereš guzove radeći i ne prestaješ pokušavati.

Prepoznati ste po društveno-političkom angažmanu. Na taj način, za jedan bend na Balkanu izgleda da ste pronašli nepresušan izvor inspiracije?
- Društveno-politički angažman nema smisla ograničiti na teritoriju. Slične ili iste probleme smo vidjeli u svim evropskim zemljama u kojima smo svirali. I to zaista jesu naši zajednički problemi.
Kada smo u decembru išli u Ljubljanu da se pridružimo protestima, mnogi su nas pitali zbog čega idemo tamo, to su njihovi problemi i šta mi imamo s tim. Svi ti problemi su u isto vrijeme i naši problemi. Nama je podjednako bitno da se ljudi bune i u Sloveniji i u BiH ili Bugarskoj ili bilo gdje i u svako doba smo spremni da se pridružimo
.

Da li ste ikada nailazili na cenzuru ili na bilo kakve probleme zbog Vaših tekstova?
- Danas nema potrebe za klasičnom cenzurom, jer su svi mediji privatizovani tako da u startu imaju pravo i da biraju informaciju koju hoće ili neće da prenose. Prije nekoliko godina imali smo nekih problema sa lokalnim političarima u BiH koji nijesu na vrijeme shvatili da se danas ništa ne može zabraniti na silu. 
"Album “Apsurdistan” izlazi 15. aprila i na našem jeziku i mi ćemo se truditi da ga maksimalno ispromovišemo u regionu"
- Kada su vidjeli da se tako gube izbori, naučili su da se na taj otvoreni način ne isplati sukobljavati.

Često svirate u inostranstvu, pod tim pojmom podrazumijevam prostor van teritorije bivše Jugoslavije. Kakvu publiku privlačite tamo i da li kapiraju Vašu priču?
- Većinu evropskih zemalja potresaju isti problemi kao i nas u ex-YU. Pola našeg koncerta je na engleskom jeziku, a u pjesmama na našem jeziku se trudimo da koristimo što više univerzalnih riječi kao npr. “Firma ilegal”, tako da je svima jasno o čemu pjevamo i jako dobro reaguju.

Kad Vas možemo očekivati ponovo u Crnoj Gori, gdje ste rado viđeni?

- Album “Apsurdistan” izlazi 15. aprila i na našem jeziku i mi ćemo se truditi da ga maksimalno ispromovišemo u regionu. Mislim da će solo koncerti početi od oktobra, a sigurno nećemo zaobići Crnu Goru.

Jedan od Vaših hitova je i "Eurosong". Da li bi Vas mogli nekad vidjeti kao učesnike popularne muzičke manifestacije?
- Postojale su neke kombinacije da se pojavimo na takmičenju za najbolju pjesmu u Evropi. Naš umjetnički koncept je bio da se na bini pojavi šest potpuno golih muškaraca. Svaki bi nosio po dvije zlatne zvijezde koje bi imale rupu na sredini.
Na kraju bi koreografija završavala tako što bi te rupe na zvijezdama iskoristili da ih nabiju na peti muški ekstermitet da bi im ruke ostale slobodne za aplauz. Nažalost, koncept nije bio zadovoljavajući za ovo takmičenje i zbog toga nismo išli na Eurosong.

Нема коментара: