19. 8. 2008.

U subotu otkrivanje spomenika Marliju


Spomenik jamajčanskom muzičaru Bobu Marliju, koji je tokom 1970-ih probio rege muziku na svetskom nivou, biće otkriven 23. avgusta u Banatskom sokolcu u Vojvodini, uz prisustvo brojnih muzičara iz zemalja bivše SFRJ

Kako se navodi na sajtu www.rockvillage.org, program će početi u 21 sat, i u njemu će učestvovati Dado Topić, Braća Jelić iz Yu grupe, Abraham, Del Arno bend, Partibrejkers, Neša iz grupe Galija - uz "podršku prijatelja sa Jamajke, iz Gane i Surinama. Najavljeno je takođe učešće novinara Gorana Cvetića, koji je svojevremeno pisao za beogradski magazin "Džuboks", i koji "verovatno spada među retke koji su imali čast i priliku da intervjuišu Boba
Marlija".
Spomenik ovom muzičaru "zapravo i nije klasični spomenik", već bi se "pre moglo reći da je to skulptura Boba Marlija", navodi se na sajtu. "Skulptura rege ikoni izraz je divljenja za muzičko delo koje je ostavio iza sebe, ali i za humani doprinos u borbi za slobodu, ravnopravnost i jednakost", saopštio je festival "Rok vilidž" (Rock Village) iz Banatskog Sokolca.
Kako se dodaje, "ovaj borac za mir sa gitarom u ruci" kome su Ujedinjene nacije dodelile medalju za mir u Trećem svetu, "zaslužuje da nas njegov lik stalno podseća na univerzalne vrednosti".
Skulpturu je izradio akademski vajar Davor Dukić, visoka je oko 190 centimetara - iako je Marli bio visok 168 centimetara. Urađena je u posebnom materijalu koji je obložen poliesterom.

1 коментар:

GORANJT је рекао...

ma neka su ljudi njemu napravili spomenik, bolje no nekom (nekoj) nashoj "nacionale"::)