5. 4. 2013.

Damir Trkulja (Gatuzo): - Bare se ružno ponio, a bio sam uz njega dok je bio na dnu

Damir Trkulja – Šiljo svira gitaru, a Goran Martinjak – Džekica bubnjeve. Dovoljno za odličan rock bend Gatuzo. Prvi su put zasvirali 2003. godine. Prvi EP objavili su 2005, a prvi album 2007. Godine 2008. osvajaju prvi Porin za najbolji album alternativne glazbe i iste godine nagradu Status za najperspektivniji mladi rock bend. 2009. izlazi im drugi album '!', a 2011. Šiljo postaje gitarist grupe Majke i potpisuje najveći rock hit u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina, 'Teške boje'. Krajem prošle godine napušta Majke i vraća se u grupu Gatuzo. Početkom ove godine predstavili su odličan novi singl kojim najavljuju novi studijski album. U razgovoru za tportal.hr Šiljo je pojasnio odnose s Baretom, predstavio novi album i spremno odgovorio na još neka pitanja
Autor: D.Jagatić/TPortal

S grupom Gatuzo pripremate novi album koji najavljujete odličnim novim singlom 'Oni govore'. Nakon vašeg odlaska iz Majki nekako se činilo da ćete uzeti podužu pauzu, ali izgleda da ste nakupili dovoljno kreativne energije. Je li gotov novi album?
- Novi album je kompletiran u cijelosti, samo nam još preostaje da ga snimimo do kraja. Imamo gotovih 20-ak novih stvari, već uvježbanih, i jedva čekamo studio da prenesemo tu energiju na snimku. Vjerojatno će se neke pjesme tokom snimanja istaknuti, ali u principu su nam sve jako drage, tako da ipak razmišljamo o dvostrukom albumu. Ne znam još, to su već slatke muke.
Imao sam prilike preslušati tri nove pjesme koje su jedna bolja od druge. Jesu li u pitanju pjesme koje su nastale nakon vašeg odlaska iz Majki ili su jednostavno neko vrijeme čekale da dođu na red?
- Jednostavno, ja stalno stvaram, melodije izlaze iz mene, i kad sam u gužvi i kad imam vremena, kad me lupi inspiracija, to je izvan moje kontrole. Nekad i sanjam melodije, tako se nerijetko dogodi da se probudim usred noći, uzmem gitaru i snimim se na zoom, jer se bojim da ću do jutra zaboraviti sve. Onda dolaze i tekstovi na red, malo možda sporijim tempom u odnosu na glazbu, ali to ne znači da su i manje važni. Tako da svaka pjesma ima nekakav svoj tijek nastajanja. Kod nekih se odmah poklopi i tekst i glazba, nekima treba malo duže da izađu na svjetlo dana.


Jesu li vam boravak u Majkama i suradnja s Baretom napunili baterije i dali vam novu energiju, ili vas je taj period iscrpio i usporio u vlastitoj karijeri?
- Rad u Majkama je definitivno bila jedna zanimljiva suradnja, koja me je obogatila novim iskustvima kako glazbenim, tako i privatnim. Gatuzo je u tom periodu možda malo pao u drugi plan, ali smo zato sve to vrijeme imali probe, brusili pjesme, istraživali zvuk, snimili pokoju pjesmu, odsvirali poneki koncert, festival...

Unatoč činjenici što ste autor velikog hita Majki 'Teške boje' Goran Bare je u talk showu 'Studija 45' izjavio da vi uopće niste autor te pjesme, da ste bili loši na turneji i da mu je drago što ste otišli iz Majki. Kako komentirate taj njegov vrlo negativan stav prema vama?
- To su stvarno ružne optužbe za nekog tko je bio tu kad je on bio na dnu, ali opet, s druge strane, nije važno što govori, već tko govori. Ne želim se više baviti tim stvarima, ali kad me ovako izravno pitate, naravno da su to vrlo ružni komentari, ali su i neozbiljni i očajnički, pa mi je glupo pravdati se sada argumentima tipa: imam snimku koju sam mu dao, ili, ovo je prva molska pjesma Majki ili postoje snimke koncerata na kojima se vidi kakav sam bio, sve je to suvišno.

Koji je zapravo pravi razlog vašeg odlaska iz Majki? Koliko je istina da je pravi razlog to što je Bare pristao da Žanamari i J'Animalsi nastupe kao predgrupa na vašem zagrebačkom koncertu krajem prošle godine, a čemu ste si vi izričito protivili?
- Jednostavno se priča bližila kraju, i bilo je vrijeme da okrenem novu stranicu i krenem dalje. Zaokružili smo jedno poglavlje i ja sam se stvarno dao emotivno i kreativno kako na albumu, tako i kroz svirke, naučio puno, s jedne strane puno postigao, s druge izgubio, i sve je nekako sazrelo za takav potez.


Kao da ste izlaskom iz Majki odlučili okrenuti novu stranicu u karijeri. Osim što ste Majke ostavili iza sebe, napustili ste i svoju dosadašnju diskografsku kuću Dancing bear, za koju ste objavili prva dva albuma, i prešli u Croatia Records koji će vam objaviti novi, treći album? Zašto nova diskografska kuća?

- Čovjek teži tome da napreduje, tako smo i mi htjeli napraviti album koji će biti za stepenicu viši od prethodnog. U Crorecu se okupila mlada ekipa koja je jednostavno u nama vidjela potencijal i koji su se odlučili intenzivno zabaviti s nama. Svaka im čast na tome, jer, iskreno, nije lako boriti se u glazbenoj industriji za alternativni bend. Našli smo se na istoj valnoj duljini i krenuli zajedno. Mi smo im donijeli info sa 18 stvari, oni su odabrali tri koje smo odmah snimili s Gogom Martincem. Čovjek je stvarno profesionalac i, što je još bitnije za nas, skužio je bit Gatuza, tako da je produkcijski odradio savršen posao. Iskreno se jako veselim daljnjem radu u studiju s njim, bit će to odličan album....

Puno se stvari promijenilo na domaćoj rock sceni otkada ste prvi puta zasvirali s Gatuzom 2003. godine. Kada usporedite te početke od prije deset godina sa situacijom danas, je li po vašem mišljenju bilo lakše tada ili sada?
- Svaki početak je težak, ali smo mi tada bili mlađi i samo smo htjeli svirati, ne razmišljajući ni o čemu drugom. Sada ipak želimo i snimiti album, da ga netko i čuje, da promijenimo nešto, da ostavimo trag. I kad to sve ide tako sporo, uz puno ulaganja i odricanja, pa stane, pa onda opet krene, naravno da je čovjek malo isfrustriran situacijom. Ali opet, s druge strane, ja stvaram iz potrebe, i stvarat ću cijeli život, makar samo za sebe. Svako vrijeme nosi svoje prednosti i mane. Sada je puno lakše snimiti album, tehnika je napredovala, i svatko uz komp može snimiti neke demo snimke, doći do izdavača s time, ali je zato, po mom mišljenju, puno teže doći do medija. A to je najgore za glazbu.


Domaća rock scena trenutno nikada nije bila bogatija i nikada nije bilo više sjajnih bendova svih glazbenih žanrova nego danas. Međutim, mediji kao da ne vide ili ne žele vidjeti što se događa zapravo na sceni i dati priliku novim imenima. Kako to komentirate?
- Prvo što većina radio stanica daje prednost stranoj glazbi, time ostaje jako malo prostora za domaće bendove, pa je svima lakše uzeti provjerene, starije, nego da se bave proučavanjem novih bendova. Ne znam, možda više nema tog žara za glazbu, a potraga za novim bendovima se možda više nikom ne isplati. Sve se temelji na isplativosti, a neke stvari, pogotovo umjetnost, ne mogu se tako mjeriti. Jer inače idemo svi prema dolje. Slušanje glazbe, odlasci na koncerte i slično trebaju biti dio kulture, a do kulture se dolazi odgajanjem.

U kojem ste trenutku odlučili ili možda shvatili da možete imati bend i stvarati pjesme samo uz gitaru i bubnjeve? Što je bio okidač za takvu odluku? U Beogradu postoji grupa Stuttgart Online s istom postavom. Kako vam se sviđa njihova muzika? Jeste li imali priliku svirati zajedno s njima?
- Iskreno, nije bilo nekog određenog trenutka kada smo odlučili: 'E, sada ćemo biti dvojac.' Sve je išlo nekim svojim tokom, nismo u tim počecima mogli naći ljude koji su bili spremni ići do kraja, bez obzira na ishod. Kad smo vidjeli da to funkcionira i kad sam totalno promijenio stil i pogled na sviranje gitare, rekli smo - to je to. Naravno, čuo sam Stuttgarte, zanimljiva mi je kombinacija basa i bubnja, imaju tu sirovu energiju i poruku koja mi je OK. Nismo nikada svirali s njima.

Krajem prošle godine snimili ste božićnu pjesmu. Prilično neočekivan potez s vaše strane, ali odlična pjesma. Kako ste se odlučili za božićni singl?
- Oduvijek sam želio snimiti božićnu pjesmu, pa kad se otvorila mogućnost da snimimo singl neovisno od albuma, nekako se sve poklopilo. Tu pjesmu sam napravio par godina ranije, tako da smo rekli, zašto ne. Inače većina bendova i glazbenika koje poštujem imaju božićne singlove, tako da mi je to bilo napeto.


Za aktualni singl 'Oni govore' snimili ste i odličan video spot u režiji vrhunskog fotografa i snimatelja Stanka Hercega. Odakle ta suradnja?

- Sasvim spontano, Stanka smo sretali na našim svirkama u Zagrebu (rekao bih da je bio na gotovo svima) i tako se upoznali. On je stvarno osoba koja uz film i fotografiju istinski voli glazbu, pa kada smo snimili singl, Stanko se nametnuo kao naša želja, sam po sebi. Čast nam je bilo raditi sa Stankom, spot je napravio vrhunski i mislim da je ovo tek početak naše suradnje.

Kada i gdje ćemo imati priliku doživjeti Gatuzo uživo?
- 5. travnja sviramo na Gričevanju, imamo dogovoren još jedan koncert u Zagrebu, ali ne smijemo još govoriti detalje, biti će sve na vrijeme objavljeno na našim stranicama. Dogovorena je još Slovenija, ali još ne znam datume, jer su u pitanju festivali. Dogovoren je Umag krajem sedmog mjeseca. Uskoro bismo trebali opet ući u studio, pa se pozabaviti snimanjem, jer bismo novi album htjeli izbaciti najesen. Dosta posla.

Нема коментара: