25. 3. 2013.

Ex Yu video: Pogledajte prvoklasne nove spotove

Domaća muzika se, sudeći po aktualnoj produkciji, jednako gleda koliko i sluša jer se i spotovi snimaju u velikim količinama bez prestanka. Pokušali smo odabrati deset najboljih koji su se pojavili u posljednja dva mjeseca, no sve je više sve boljih spotova pa vam nudimo prvih deset na uvid. Onih koji su privukli našu pažnju...
Autor: D.Jagatić/ TPortal

Gatuzo 'Oni govore'
Gatuzo ima novi singl i najbolji hit u karijeri. Da misle ozbiljno, govori i ovaj odličan spot u režiji renomiranog fotografa i snimatelja Stanka Hercega koji se poigrao slikom i zvukom i režirao jedan od efektnijih spotova u posljednje vrijeme. Bez suvišnog mudrovanja, Herceg je uz pomoć asistenta Petra Strmečkog u svom ateljeu 'izmučio' Damira Trkulju – Šilju i Gorana Martinjaka i stvorio ovaj spot kojim Gatuzo ujedno najavljuje novi album.

Sanius Verantius 'Presto'
Njezino pravo ime je Sanja Vrančić i osim što je vrhunska sviračica mandoline, oduševljena je crossoverom kojim je njezin sugrađanin iz Šibenika Maksim Mrvica osvojio svijet. Inače arhitektica, Sanja je izuzetno kreativna pa je sama napisala scenariji za spot i režirala ga uz pomoć mnogobrojne ekipe suradnika. Sudeći po ovom singlu, a jednako tako i po atraktivnom spotu, točnije uzbudljivom avanturističkom mračnom SF trileru, Sanius Verantius cilja visoko, a visoko će i dospjeti.


Suho grlo nos 'Žuža'
Simpatičan bend Suho grlo nos ima još simpatičniji spot za singl 'Žuža', na kojem ponajprije mogu i trebaju zahvaliti Zvonimiru Haramiji Hansu. Autor spota je autor i animiranog filma 'Monster Master', koji je ujedno i prošlogodišnji dobitnik nagrade za najbolji animirani film izvan konkurencije na Danima hrvatskog filma. SGN-ova animirana Žuža zadnji je stavak njihova 'Manifesta Gluposti' koji su prošle godine izdali za RockLive Records. Kako je Hans osmislio i cijeli grafički izgled samog albuma, ovaj spot zaokružuje cijelu manifestnu priču o ljudskoj gluposti, kažu oni.


The Frajle 'Fina'
Osim što su nedavno nagrađene u Makedoniji titulom 'balkanska grupa godine' te što su svoj prvi album 'Naš prvi album sa putovanja' uspješno objavile i promovirale širom regije (u Hrvatskoj ga je objavio Aquarius Records), novosadske The Frajle odabrale su Filipa Filkovica Philtza da im režira spot za aktualni singl 'Fina' i nisu pogriješile. U svom prepoznatljivom stilu, u ambijentu napuštenog skladišta u neposrednoj blizini željezničke stanice Novi Dvori, Philatz je ponovo stvorio impresivan videospot u kojem sjajne novosađanske zabljesnule u svojim simpatičnim ulogama.


Gretta 'Kreteni'
Odličnim albumom 'Kreteni' grupa Gretta popela se u sam vrh domaćih rock bendova. Naslovni singl 'Kreteni' samo je dokaz da uspjeh nije slučajan. Spot je snimljen na pozornici Vintage industrial bara pod redateljskom palicom Mr. Buddya. 'Pjesma je očajnički urlik običnog čovjeka upućen svim vladajućim strukturama bez izuzetaka, prvenstveno političkim, ali i financijskim, vjerskim itd...' U želji da pobjegnu u neki bolji i pravedniji svijet gdje vrijednosti nisu izvrnute i ljudi na vlasti rade za opću dobrobit a ne samo za svoj osobni interes, Gretta razočarano zaključuje da ovim svijetom vladaju kreteni.


Markiz 'Ne budi se'
Nakon izuzetno uspješnog debi albuma 'Savršeni svijet', s kojeg nam je podarila nekoliko odličnih singlova, grupa Markiz novi album najavila je singlom 'Jutro', dok je 'Ne budi se' još jedan novi singl koji će se naći na novom albumu 'Mikrofonija' planiranom za 2013. godinu. Tko prati njihov rad zna da su i njihovi spotovi od samih početaka bili bitan dio njihova izraza. Jednako dobri kao i pjesme. Novi spot nastao je u produkciji Kva Kva Land Productions iza koje stoje Marko Kanceljak i Robert Bodiš, koji su na krajnje jednostavan način stvorili novi spot usmjerivši kameru samo na pjevačicu Ines Mlinarić – Red. Sasvim dovoljno za dobar spot.


Luft 'Snuz'
Nakon tri prilično uspješna singla 'Ona hoće još', 'Idemo u škole' i 'Nije lako', grupa Luft, odlučila je ekranizirati novi singl 'Snuz'. U pomoć su pozvali Ivu Korenčić koja se poigrala pričom 'Alisa u zemlji čudesa' uz podršku interaktivne videoinstalacije Black čiju, pak, produkciju potpisuje kreativni tim O.N.E.. Konačan dojam – vrlo zanimljivo i na trenutke impresivno.


Postolar Tripper 'Uno, due, tre'
Osim što su nedavno proslavili 10 godina postojanja, veseli Zadrani snimili su jednako veseli spot koji poprilično odskače od uobičajene ponude domaćih videospotova. Šarenim spotom htjeli su na ciničan način dočarati aktualnu pop dance kulturu. 'Uno, due, tre' ujedno je i četvrti singl s albuma 'Čujem ja netko šuti'. Spot je snimio i montirao Marko Kujundžić, dok se Danijel Ožaković pobrinuo za grafiku i animaciju. U spotu plešu Lucija Matešić i Ante Dujić.


The Chweger 'Alone'
Režiju i kameru za singl s hvaljenog albuma 'Mir' pulske grupe The Chweger potpisuje poznati i nagrađivani plesač, koreograf i redatelj videospotova Matija Ferlin, dok je svojim likom i plesom spot obilježila poznata plesačica Roberta Milevoj, inače Ferlinova česta suradnica. Spot za 'Alone' snimljen je na lokacijama južne Istre. Spot u kojem ni ne slutite što ćete vidjeti u sljedećem kadru, a koji vas svako toliko iznenadi svojom vizualnom poetikom koja se sjajno uklapa u pjesmu 'Alone'.


Mandrili 'Ugovor gospodina M'
Inspirirani filmom 'Let iznad kukavičjeg gnijezda' Miloša Formana, uz podršku udruge Molekula a u režiji Cristiana Crissa Kolacia, grupa Mandril efektnim videospotom najavila je svoj četvrti studijski album 'Demencija'. Scenarij za spot napisali su Andrea Žuljan i Alex Đaković. Bez sumnje, intrigantan i zabavan spot i k tome odlično režiran.

Нема коментара: