22.11.2011.

Sade Adu: Šest singlova sa šest albuma koji su joj obeležili karijeru

U tri desetljeća postojanja Sade je objavila tek šest studijskih albuma, od čega tri u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Rijetke turneje postale su sve rjeđe, ali interes za njom s godinama nije jenjavao
Autor: V. Brkulj/TPortal

Uoči današnjeg koncerta u zagrebačkoj Areni, za koji još ima karata, tportal.hr odlučio vas je podsjetiti na šest singlova, kroz formu videospotova, koji su obilježili šest studijskih albuma koje je Sade prodala u više od 50 milijuna primjeraka što joj je osiguralo titulu najprodavanije tamnopute izvođačice u Velikoj Britaniji.

Prvi album Diamond Life, objavljen je polovicom 1984. godine, a potencijal mu se dao naslutiti uz taktove Your Love is King. No nakon što je radijskim eterom zaplovio Smooth Operator, više ništa nije bilo isto. Zanimljivost ove pjesme, prema svjedočenju njihova prvog producenta Robina Millera, jest to što nikad nije remasterizirana ni remiksirana. Onako kako je snimljena tako je ostavljena na isključivo inzistiranje Sade.

 
Smooth Operator
Drugi album Promise objavljen je potkraj 1985. godine. Album je nakon samo nekoliko tjedana zasjeo na vrh ljestvica u SAD-u i Velikoj Britaniji, a za promociju je odabran singl The Sweetest Taboo.


The Sweetest Taboo
Tri godine poslije, Sade i bend objavljuju Love is stronger than Pride. Bio je to prvi album koji su snimili izvan Velike Britanije uz novog producenta Mikea Pelu. Inspiracija se tražila u dvama francuskim studijima i na Bahamima. Iako nije dosegnuo broj jedan i iako ga je kritika ocijenila kao korak unazad, ovaj album ostao je upamćen po nekoliko singlova od kojih je jedan i Nothing can come between us.


Love Deluxe na tržištu se pojavio 1992. godine. Producent je ostao isti, ali su se promijenile lokacije na kojima je sniman. Od Venecije preko Los Angelesa pa do Londona bend je peglao zvuk, a rezultat je sjajan album. Cherish the Day četvrti je skinuti singl s njega.


Na objavljivanje petog studijskog uratka trebalo je čekati punih osam godina. Lovers Rock objavljen je potkraj 2000. godine i premda nije dosegnuo slavu prvih dvaju albuma, riječ je o najkompletnijem izdanju benda. Uz producentsku palicu same grupe i Mikea Pele, album je nagrađen Grammyjem za najbolji pop album s vokalom. Najavni singl bila je pjesma By Your Side.


By Your Side
Nakon 'Lovers Rocka' uslijedila je najdulja pauza otkad grupa postoji. Razmak između petog i šestog albuma rastegao se na deset godina. Članovi grupe posvetili su se obiteljima i privatnim projektima i tek kad su shvatili da imaju nešto za reći, odlučili su ući u studio. Iako je ocijenjen tek kao blijeda kopija svojih prethodnika, Soldier of love samo je u prvom tjednu prodan u 502 tisuće primjerka. Za sada su s njega skinuta dva singla, a prvi nosi naziv kao i album.

Нема коментара: