12. 10. 2010.

Zoran Božinović: Veče sećanja na gitarskog maga

Povodom godišnjice rođenja gitariste i pevača kultne Pop mašine i kasnije Rok mašine Zorana Božinovića (1952-2004) grupa njegovih prijatelja i kolega priredila je u subotu uveče svirku u bluz klubu "Vox" u Beogradu

Rok-bluz trio Texas Flood, u kome je nekadašnji bubnjar Bajage i instruktora Vlajko Golubović, pojačan za cenjenog gitaristu Dušana Dudu Bezuhu, izveo je "Zemlju svetlosti", "Put ka suncu" i "Negde daleko", neke od ključnih pesama Pop mašine objavljene tokom njenog postojanja od 1972. do 1977. godine.
- Sviramo večeras u znak sećanja na našeg prijatelja Zorana, koji nas je učio da se muzika ne svira rukom nego srcem i dušom, rekao je gitarista Texas flooda Nenad Zlatanović.

Basista Ivan Čukić i Zlatanović su sa posebnim zanosom i predanošću pevali stvari Pop mašine, za šta su Texas flood nagradili gromoglasnim aplauzom posetioci "Voxa", među kojima su bili rok veteran Branko Marušić-Čutura i rok novinar Dragan Nikolić, koji je na početku večeri zadovoljno primetio da nije video "nikad više poznatih muzičara na ovom mestu".

U izvođenju bluz rok standarda u čast Božinovića, Texas floodu su se pridružili basista Bajage i instruktora Miroslav Cvetković i bluz gitarista Zone B Dadi Stojanović.
Rođen 5. oktobra 1952. godine, Zoran Božinović je važio za jednog od najboljih beogradskih gitarista, a svojevremeno je bio i član Zone B snimivši sa njima albume "Pirat" (1999) i "Original" (2005).
Na početku večeri Zona B, u kojoj su između ostalih Bezuha i nekadašnji basista Idola Zdenko Kolar, izvela je bluz standarde poput "Good Morning Little Schoolgirl", "Nothing But the Blues" ili "Boogie Singer", pojačana gostima gitaristom bluz sastava Point blanka Dragoljubom Crnčevićem-Crnketom, pevačem Loletom Savićem i gitaristom Riblje čorbe Vidojom Božinovićem, bratom Zorana Božinovića.

Braća Božinović su zajednički svirali gitare u novom izdanju grupe sada okrenute metalu pod nazivom Rok mašina, koja je objavil istoimeni album (1981) i mini album "Izrod na granici" (1982).

Нема коментара: