27.10.2011.

Goribor: Zaostavština "leto 2007."

U očekivanju novog studijskog albuma alter rock grupe Goribor, čiji se izlazak poprilično otegao, ekipa je odnekud izvukla 10 nerealizovanih snimaka iz 2007. i za etiketu Slušaj najglasnije zapakovala ih kao neslužbeni 'demo' album
Izvor: Glas.ba

Obrati li se pažnja na omot i naziv, svi koji dobro poznaju stvarnost ovog benda primetiće Peđu koji odavno više nije u postavi zbog individualnih problema. Čak je i gitaru prodao. Ovo su stoga možda i poslednji snimci na kojima je on učestvovao jer su nastali u vreme rada na epohalnom albumu «Goribor» koji je 2007. objavljen za Dancing Bear. Ali u slučaju Goribora, nikad ne reci nikad. Ko zna šta sve još imaju u svojoj arhivi snimaka...

Sa ovim albumom se može ostati prilično zbunjen pre svega jer je instrumentalan. Izgleda da su ovo bile neke skice za oficijelni album koje nikada nisu zaživele, a napravljene su u njihovom kućnom studiju u Boru sa laptop matricom elektronskih ritmova i živom svirkom na gitarama gde manjka onaj njihov prepoznatljiv drajverski bas. Budući da nema pevanja i tekstova, a samim time pesme nemaju ama baš nikakve nazive ('track 1,2,3...' nisu naslovi) potpuno je besmisleno nešto konkretno govoriti o ovim skicama. Na njima Piti i Peđa vrše gitarističke dijaloge u minimalističkom obrascu s promenjivim tempovima u različitim vremenskim sadržajima od dve i po do sedam minuta. Dinamika im ionako nikada nije bila sporna bez obzira radi li se o sporim ili bržim ritmovima, pa tako ovde pružaju bogatu lepezu savremenog trip-hopa i specifičnih plesno nabijenih ritmova s nezaobilaznim blueserskim ugođajem. U nekim temama se oseti dosadnjikavost i elegičnost, a slušati ih ovakve bez Aleksandrovog vokala može izazvati i priličan pad koncentracije. Još možda i najinteresantniji deo jeste onaj sa unutarnjeg omota na kojem uz logotip benda stoji: '30 tableta (nekizepam), oralna upotreba, lek je namenjen punoletnim osobama – ali moram da se smirim'. Zna se šta to predstavlja.

Stoga je album kao takav prvenstveno namenjen fanovima da potpune onaj blueserski i letargičniji deo opusa Goribora i prekrate vreme u očekivanju drugog oficijelnog studijskog ostvarenja.

Diskografija:

Stari radovi 1996-1997 (1997)
Krug u očima 1997-1999 (2000)
Ono što te ne ubije, to te osakati (2002)
Stari radovi (2003)
Live dec-03 (2004)
Bor (2004)
Hoću kući (2006)
Stondom do Tokija (2007)
Zagreb KSET 02.10.2006. (2007)
Goribor (2007)
Purgeraj, video DVD (2010)
Goribor leto 2007, Peđa, Piti i St (2011)

Нема коментара: