17. 10. 2010.

Neobična imena rok bendova: Oasis nazvani po plakatu

Imena nekih od najpopularnijih muzičkih grupa često su nastala kao šala, ponekad su inspirisana nekim filmom, pesmom, ličnošću ili reklamom za alkoholno piće. Uglavnom niko nije smišljeno dao ime bendu, iz marketinških razloga, pa tako danas imamo čitavu plejadu najneobičnijih imena koja su poznata širom planete
N. Džodan/Blic

Čuveni pop sastav Duran Duran prvobitno se zvao Rum runner, ali su pod utiskom filma „Barbarela“ odlučili da uzmu ime doktora Duranda Duranda iz filma. Velški bend Manic street preachers nazvao se ovako po manijakalnom uličnom propovedniku iz filma „Žitije Brajanovo“ koji su radili Monti pajtonovci. Njihovi zemljaci, škotski alternativci Belle and Sebastian dali su ime bendu po francuskoj knjizi i seriji za decu koja govori o dečaku i njegovom psu.
Da Britancima ideja ne nedostaje, pokazali su i Arctic Monkeys koji su upravo ovako nazvali bend jer je gitarista Džejmi još u školi maštao da svira u bendu koji se tako zove. Pank legende The Clash nazvali su bend čim su ugledali naslov u novinama „A clash with police“. Grupa 10.000 maniacs dobila je ovo prepoznatljivo ime kada je u sastav došao gitarista Džon Lombardo, koji je predložio ime benda, a misleći na stari horor film „2.000 maniacs“.

Grupa Blur prvobitno se zvala Seymour, ali se izdavačka kuća za koju je trebalo da objave album nije slagala s tim imenom, pa im je predložila nekoliko drugih naziva. Članovi su izabrali Blur. S druge strane, mladi Noel Galager je bio član ekipe koja je radila turneju grupe The inspiral carpets, pa su tako jednom nastupali u „Oasis leisure centru“, a plakat sa tog koncerta Noel je dugo posle držao na zidu. Kada je sa bratom Lijamom osnovao grupu Rain, ubrzo je predložio da promene ime u Oasis.

Grupa Lynyrd Skynyrd dobila je ime zahvaljujući Leonardu Skineru koji je, tokom šezdesetih godina kao profesor fizičkog vaspitanja, kritikovao dugu kosu i hipi omladinu na svojim časovima, i tako inspirisao je svoje nekadašnje učenike da se našale i da ime benda iz One percent promene u Lynyrd Skynyrd. Legendarni Black Sabbath prvobitno su se zvali Earth, a svoju prvu pesmu su nazvali „Black Sabbath“. Kada su na jednom koncertu čuli da već postoji bend koji se zove Earth, odmah su promenili ime u Black Sabbath. Mik Džeger, frontmen sastava The Rolling Stones, dao je ime grupi po bluz pesmi muzičara Madi Votersa.

Džem
Muzičar Pol Veler nazvao je svoj bend „Jam“ nakon jednog porodičnog doručka kada je njegova sestra rekla da postoji bend koji se zove Breed (hleb), a
ne postoji sastav Jam (džem).

Fall out boy
Sastav Fall out boy prva dva koncerta je svirao kao bezimeni bend, a kada su na drugom koncertu pitali publiku kako da se zovu, neko je dobacio Fall out boy.

Olovni Cepelin
Ime čuvenog benda Led Zeppelin nastalo je zahvaljujući šali bubnjara Kita Muna koji je osnivanje novog benda Džimija Pejdža nazvao potpunim promašajem uporedivši ih s olovnim cepelinom (Lead Zeppelin). Ova šala se toliko svidela Pejdžu, pa je samo promenio prvu reč kako bi ime benda zvučalo još opskurnije.

Pink Floyd
Grupa Pink Floyd prvobitno se zvala Tea Set, ali zbog benda sa istim imenom, odlučili su da potraže drugo ime. Jedan od osnivača benda Sid Baret je obožavao bluzere Pinka Andresona i Flojda Konsila pa je spojio njihova imena.

Нема коментара: