13.07.2009.

Darko Glavan: Usmrtio ga vozač koji je pobjegao s mjesta nesreće

Darko Glavan, povjesničar umjetnosti i glazbeni publicist poginuo je sinoć u prometnoj nesreći u Varaždinu nakon koncerta Carlosa Santane na Radar festivalu, a vozač koji ga je usmrtio pobjegao je s mjesta nesreće, potvrdila je varaždinska policija
Dnevnik.hr

Glavan je nakon koncerta pješačio županijskom cestom između Varaždina i Turčina, kada je na njega pola sata iza ponoći naletio nepoznati vozač i usmrtio ga nakon čega je pobjegao, rekao je Hini glasnogovornik varaždinske policije Dražen Krtanjek. Nesreća se dogodila na udaljenosti oko 1,5 kilometar od stadiona Varteks na kojem je održan koncert.

Policija poziva očevice da joj jave bilo kakve podatke o tom slučaju.
Darko Glavan rođen je 29. lipnja 1951. u Rijeci. Diplomirao je na Odsjeku povijesti umjetnosti i komparativne književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu gdje je kraće vrijeme predavao i na Odsjeku muzeologije.
Od 1987., s prekidom, do 2003. bio je kustos u Muzeju Mimara, a nakon toga voditelj odnosa s javnošću. Autor je desetak međunarodnih i stotinjak nacionalnih izložaba, 2002. objavio je monografiju o Antunu Motiki, a 2005. monografiju o Galeriji Studentskog centra u Zagrebu. Krajem 2003. izabran je za predsjednika hrvatske sekcije AICA-e (međunarodne udruge likovnih kritičara). Objavio je niz likovnih kritika o djelima suvremenih hrvatskih umjetnika. (Hina)

Osim što je bio vrstan povjesničar umjetnosti, Glavan je bio jedan od poznatijih hrvatskih rock kritičara. Svoju prvu knjigu 'Punk', prvu autorsku knjigu o punku u bivšoj državi, objavio je 1980. Suautor je biografija Bijelog dugmeta, Rolling Stonesa i Prljavog kazališta. Povijesti i teoriji rock glazbe pridonio je prijevodima djela poput 'Tajne povijesti rocka' Ronija Sariga.

Нема коментара: