13. 7. 2009.

BBC: Ambasador Srbije - EXIT

"Čim zakoračite u impozantno zdanje iz 17. veka, pozdravljaju vas veliki žuti znaci - levo za Positive vibration reggae i desno za Silent disko"

Ovim rečima novinar BBC-a Mark Loven počinje priču o ovogodišnjem festivalu EXIT.
"Četiri dana godišnje, idila smeštena visoko iznad obala Dunava, pretvara se u pulsirajući događaj poznatiji kao najveći muzički festival u jugoistočnoj Evropi - EXIT.

Za desetogodišnjicu, događaj je veći nego ikada. 200.000 fanova 'obrušilo' se na ovaj uspavani srpski grad, glasno pozdravljajući hedlajnere poput Lili Alen ili Arctic Monkeys, ili đuskajući uz bitove lokalnih bendova na HappyNoviSad ili Cafe del Danube arenama.

Teško je izbeći horde Britanaca, redove ispred piljarnica ili šatore. 'Impresionirani smo ljudima iz Srbije', rekao je Rob i ponudio mi da popijem malo 'kajsijevače'. 'Verovatno nikada ne bih došao ovamo da nema festivala. Ovo je odličan način da iskusim i drugačiju kulturu'.

Festival je prešao dalek put od skromnih početaka 2000. godine. EXIT je stvoren iz uličnih protesta. Spontani bunt studenata protiv režima i slogan 'Exit out of 10 years of madness'.

Niki Vajer, basista 'Meniksa' kaže da 'EXIT daje nadu da muzika zaista može biti simbol promene'. 'Izgleda da je ovaj festival zaista to. Predstavlja Srbiju na neverovatan način. EXIT je postao ambasador'".

Sve o "ambasadoru" i izvođačima na ovogodišnjem festivalu možete pročitati OVDE.

Нема коментара: