31. 1. 2009.

Laza Ristovski: Reizdanje četiri albuma


Diskografska kuća PGP RTS izdala je ponovo u januaru četiri samostalna albuma elektronske muzike preminulog klavijaturiste Laze Ristovskog (1956-2007), svojevremeno člana Bijelog dugmeta i Smaka
Beta/MONDO

Urednik PGP-ove edicije "Retrologija" Branimir Lokner rekao je agenciji Beta da su na jednom disku objavljeni albumi "Merž" (Merge - 1982) i "2/3" (1983), dok su na drugom "Vojnički dani" i "Ruže za generala", oba iz 1984. godine.
- Posebno "Merž" je imao priličan tiraž i PGP je čak izvezao jednu količinu van zemlje, pa se za Ristovskog čulo u Švajcarskoj, Austriji, Nemačkoj... Ta faza njegove karijere imala je odjeka tamo i on je i preko ostalih izdanja uspeo da stekne status reprezentativnog izvodjača iz Jugoslavije, podsetio je Lokner.


Ristovski je postigao zavidan komercijalni uspeh u Jugoslaviji albumom “Merž” sa kojeg su posebno popularni i u raznim televizijskim emisijama korišteni instrumentali "Behind the Horizon" i "Domina", kao i "Pulsing Star" i "Domina II" sa sledećeg albuma "2/3".
Posebno je zanimljiv album "Vojnički dani" na kojem je Ristovski ponudio elektro pop obrade raznih vojničkih i tema iz Narodnooslobodilačke borbe.
Ristovski je svirao na debi albumu grupe Smak (1975), "Rok cirkusu" (1980) i "Zašto ne volim sneg" (1981), kao i na "Eto! Baš hoću!" (1976), "Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo" (1986) i "Ćiribiribela" (1988) Bijelog dugmeta.
Cenjen kao studijski muzičar, i sam vlesnik jednog od prvih digitalnih studija u Beogradu, Ristovski je preminuo od posledice multipleks skleroze 6. oktobra 2007. godine u Beogradu, pre kraja rada na albumu "Drvo života", koji su dovršili njegovi prijatelji kolege muzičari i objavili 2008. godine.

Нема коментара: