21. 5. 2013.

The Doors: Preminuo Rej Manzarek, osnivač benda

Rej Manzarek, klavijaturista i jedan od osnivača legendarnog rok benda The Doors preminuo je u 75. godini nakon duge borbe sa rakom, javio je njegov menadžer
Izvor: Blic

Manzarek je preminuo na klinici u Rozenhajmu u Nemačkoj nakon „duge borbe sa rakom žuči” okružen suprugom Doroti, sinom Pablom i braćom Rikom i Džejmsom, piše u obaveštenju na Fejsbuk stranici benda.

- Veoma sam bio tužan kad sam saznao da je preminuo moj prijatelj i kolega iz benda – rekao je Robi Kriger, gitarista "Dorsa" i dugogodišnji Manzarekov saradnik.
– Srećan sam što sam svirao pesme 'Dorsa' zajedno sa njim poslednjih desetak godina. Rej je bio veliki deo mog života i nedostajaće mi zauvek.
Rej Manzarek i Robi Kriger
Sleš je bio među prvima koji je na Tviteru odao počast Manzareku: „Počivaj u miru. Reči ne mogu opisati”, napisao je.

Tom Vitorino, menadžer Reja Manzareka rekao je za AFP: - Rej je bio veći od života. Mnogo će nam nedostajati.

Rej Manzarek je osnovao grupu The Doors 1965. sa Džimom Morisonom nakon slučajnog susreta na plaži Vinis u Kaliforniji.
Morison, koji je došao iz Čikaga u Los Anđeles da studira film, impresionirao je Manzareka ranom verzijom pesme „Moonlight Drive”.

Kasnije im se pridružio bubnjar Džon Denzmor, koga je Rej upoznao na nekoj meditaciji, a gitarista Robi Kriger zaokružio je kvartet.


Manzarek je bio odgovoran za prepoznatljiv zvuk benda sa organskim deonicama na pesmama poput „Light My Fire”, prvoj numeri koju je Kriger napisao za bend.

Pošto je bendu nedostajao bas gitarista, multitalentovani Manzarek je svirao bas deonice na svom klaviru "Fender Rhodes".

The Doors je postao jedan od najvećih bendova šezdesetih godina prošlog veka. Prodao je preko 100 miliona albuma širom sveta a samo u SAD imao je 19 zlatnih, 14 platinastih i 5 multiplatinastih albuma.

- Rej je bio pokretačka sila iza benda i omogućio je da se sve to desi – kazao je bivši menadžer benda Bil Sidons. – On je bio čarobnjak iza zavese.


Prevremena smrt Džima Morisona 1971. u 28. godini zvanično je označila i kraj postojanja benda, iako su preostali članovi nastavili da nastupaju i snimaju muziku u raznim postavama.

Manzarek i Kriger su od 2002. nastupali kao The Doors of 21st Century gde se na mestu frontmena najduže zadržao Ijan Astberi (The Cult).

Manzarek je 1998. objavio autobiografiju „Light My Fire: My Life with the Doors”  a u filmu Olivera Stouna o bendu njega je tumačio Kajl Meklahlan.

Нема коментара: