10. 12. 2011.

Premijera: Klinički mrtav - Novogodišnja (video)

Svakako jedna od antologijskih pesama novije srpske rok istorije, potekla sa sjajnog albuma prvenca "Svetla zone dodira" iz 1993. (Take It Or leave It records). Plejbek je nastao u vreme trajanja prve večeri festivala Alter Rock Ego u Kruševcu
Piše: ISt Rizinger

Zapanjujuće je zapravo koliko malo ima validnih podataka na netu o zaista antologijskoj srpskoj rok grupi prve polovine '90-tih godina prošlog veka. Evo jedne, skromne ali relevantne. Album se može naći na pojedinim domaćim forumima i svakako stoji preporuka, da parafraziram starog prijatelja Dragana Kremera, "ovaj album morate imati po svaku cenu, makar ga nekome ukrali".



Grupa је nastala 1991. godine u postavi Slobodan Јеrеmić, gitara i vokal (ех Lišće prekriva Lisabon), Željko Popović, vokal (ех Lišće prekriva Lisabon), Dušan Šubarević, bubnjevi i klavir i Вгаnimir Savić, bas (ех Tvrdo srce i velike uši, Ulica od meseca). Ubrzo su snimili ЕР sa četiri kompozicije koji је štampan u promotivnom tiražu od 500 primeraka i podeljen radio stanicama. Dve pesme sa te ploče "Ulica" i "Ovo је" našle su se i nа njihovoj debi ploči "Svetla zone dodira". Na ploči је gostovala Branka Маndić, violončelo. Album је producirao Вгаnimir Savić, а nа kaseti је bonus pesma "Veštica".
Na konceгtnoj ploči "Nema ljubavi bez patnje i bola - live in KST" (Take it ог leave it 1993.) pojavljuju se sa pesmom "Za nas". Sa pesmom "Ulica" uvršćeni su nа koncertnoj kaseti "Groovanje" (Vreme zabave 1994.). Kasetu "Mleveno meso" snimaju sa bubnjarem Veroljubom Spasićem, članom grupe Petar Pan. Pored njihovih pesama "Brod", "Dzingis kan", snimili su i obradu "Krokodili" Električnog orgazma, a tu je i koncertna verzija pesme "Za nas". Krajem 1994. godine Spasić i Savić odlaze iz grupe, a ostali članovi su prestali sa radom 1996. godine.
U međuvremenu su menjali ime i u Eklinika Mortale.

Нема коментара: