19. 4. 2013.

Pink Floyd: Umro je Storm Thorgerson, dizajner omota za albume benda

Na web stranici Pink Floyd.com stoji izjava: "Tužni smo zbog vijesti o smrti Storma Thorgersona, dugogodišnjeg grafičkog genija Pink Floyda, prijatelja i saradnika. Naše misli su uz njegovu porodicu i brojne prijatelje"
Izvor: Abrasmedia

Menadžment benda Pink Floyd potvrdio je smrt Storma Thorgersona, među čije radove spada i dizajn omota za album "The Dark Side of the Moon".
Bio je prijatelj osnivača benda još iz djetinjstva i postao njihov glavni dizajner. Dizajnirao je omot na kome je prizma iz koje se širi spektar boja, za album "The Dark Side of the Moon".

Radio je i za Led Zeppelin, Petera Gabriela i Muse.
Njegova porodica je izdala saopštenje u kome navode da je umro u četvrtak, mirno, okružen porodicom i prijateljima.

"Iako se oporavio od udara koji je preživo 2003. godine, već neko vrijeme je bolovao od raka", navodi se.

Gitarista Pink Floyda, Dave Gilmour izdao je saopštenje u kome stoji da su umjetnički radovi koje je kreirao Thorgerson bili "neodvojivi dio našeg rada".
"Upoznali smo se kao mladi tinejdžeri. Sastajali bi se na Sheep's Green, mjestu kod rijeke u Kembridžu, i Storm bi uvijek prednjačio, bio najglasniji, iz njega bi frcale ideje i entuzijazam. Ništa se, ustvari, nije promijenilo. Bio je konstantna snaga u mom životu, kako u poslovnom tako i u privatnom, rame za plakanje i odličan prijatelj. Nedostajaće mi."

Na web stranici Pink Floyd.com stoji izjava: "Tužni smo zbog vijesti o smrti Storma Thorgersona, dugogodišnjeg grafičkog genija Pink Floyda, prijatelja i saradnika. Naše misli su uz njegovu porodicu i brojne prijatelje."

Thorgerson je karijeru počeo u dizajnerskoj grupi "Hipgnosis", koja je pokrenuta krajem '60-ih, i njegov karakterističan stil ga je učinio jednim od najprepoznatljivijih umjetnika u industriji.

Za BBC je 2009. izjavio: "To je lijepa, ali jednostavna ideja. Lomljenje svjetlosti kroz prizmu je uobičajena pojava u prirodi, kao kod duge. Volio bih da je moja, ali nije!"

Нема коментара: