21. 12. 2011.

Zdenko Kolar (Zona B): Bluz nosi energiju koja pokreće

Legendarna bluz grupa Zona B održaće koncert sutra od 21 čas u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Grupa Zona B već 25 godina uspešno svira, a njeni članovi su puni elana i emocija koje bluz sa sobom neminovno nosi. Do sada su snimili sedam albuma, kroz bend su prošli mnogi muzičari, (Zoran Božinović, Tomislav Rakijaš, Jovan Savić, Ljubomir Đorđević...), a stalni članovi su Zdenko Kolar, Dušan Ristić, Dragan Stojanović, Petar Zarija i Dušan Bezuha
Autor: Danijela Jakobi/Danas

Ove godine rešili su da obeleže dve i po decenije postojanja, rezimiraju dosadašnju karijeru i održe što više dobrih koncerata. Tim povodom, sagovornik nam je bio Zdenko Kolar, bas gitarista i vokal Zone B.
Većina bluz muzičara i bendova počinje karijeru sa sviranjem bluz standarda. Koliko je važna ta „baza“, šta je okidač da bend počne sa autorskim radom i da li je to teži put nego „cover“?
- U našem slučaju to nije bilo bitno. Naime, naši muzički počeci su u 60-im i 70-im godinama i bluz koji se tada svirao je bio mainstream muzika. Slušao se na svakom „ćošku“ i bio nam svojevrsna škola. Mi smo učili „skidajući“ Hendriksa, Madi Votersa? Cepelini su bili jedan od najtiražnijih bendova tog vremena i svirali su bluz. Druga je stvar što su naši prvi albumi bili kompilacija bluz standarda. To su bila neka druga vremena (kraj 80-ih) kada nije bili audio CD-a, interneta, You Tube-a, i kad su to bile neke stare zaboravljene pesme sa starih izgrebanih LP-a. Kasnije kad smo kao bend sazreli i opstali u teškim vremenima za svako bavljenje muzikom, apetiti su nam porasli i počeli smo da pravimo svoje pesme.

Kroz bend su prošli mnogi muzičari, kao članovi ili gosti, kako na koncertima tako i na albumima. Koliko vam znači takva razmena iskustva?
- Sviranje sa različitim ljudima je jedna od lepših stvari u ovom poslu. To je u neku ruku sveža krv u venama. Interesantno je koliko nov čovek može da utiče na sviranje ostalih u bendu ? I još kad je majstor - kao što je bio Zoran Božinović. Bile su to nezaboravne svirke.

Nedavno je objavljen vaš novi album „Joker“ - da li postoje neke novine u vašem muzičkom izrazu na ovom izdanju i odakle ideja da jedna pesma bude posvećena Novaku Đokoviću?
- Mi smo naš muzički izraz našli u bluzu. Ne verujem da ćemo se toga ikad odreći. Novina su 15 novih pesama koje će tek sada kada počnemo da ih sviramo pokazati da li su dobre ili ne. Ako ih publika prihvati, a već su neke počele da se pevuše u mom okruženju, odradili smo dobar posao. Nole jeste bio inspiracija za pesmu „Joker“. Nastala je u vreme pobede naše Devis kup reprezentacije u Beogradu prošle godine.


Album ste snimali uživo, svi članovi grupe zajedno - da li je to izazov kada je u pitanju rad u studiju?
- Kako se uzme - veći je problem za tonca i producenta da dobro usnime instrumente, bez preslušavanja kanala. Za nas je to postao najnormalniji način snimanja (od uvek smo tako snimali).

U Domu omladine završavate ovogodišnji serijal koncerata povodom 25. godišnjice benda. Šta vas je motivisalo da istrajete toliko dugo kao bluzeri u ovoj zemlji u kojoj (nažalost) prevlast drže neke mnogo manje kvalitetne vrste muzike?
- Bluz ni u Americi nije komercijalna muzika, ali je zato nosilac specifične energije koja te pokreće i ispunjava. Naših 25 godina nisu ništa u odnosu na godine koje su proveli u ovom poslu Džon Li Huker, Vili Dikson, Bi Bi King...

Kakav repertoar ste spremili za petak, hoćete li svirati i pesme sa novog albuma?

- Odsviraćemo ceo novi album sa nekoliko starijih pesama, jer to naša publika od nas očekuje.

Ulaznice su u pretprodaji na Blagajni DOB, po ceni od 500 dinara.

Нема коментара: