12. 7. 2013.

SFRJ: Top 10 bendova svih vremena

Velikani koji su postavili nemoguće kriterijume novim generacijama
Izvor: MjuzNews

Preko 23 miliona stanovika. Bratstvo i jedinstvo. Da, narodnjaci postoje, Lepa Brena uveliko hara, ali, za razliku od danas, postoji više nego upadljiva alternativa. Hipijevci, rokeri, pa punk i new wave, jazz, klasika – za svakoga ponešto. Ovog petka pravimo osvrt na bendove koji su obeležili jedan period ovih prostora, u mnogo širem smislu od muzičkog! Lista od deset mesta nije dovoljna da nabrojimo sve, tako da ne zamerite ako izostavimo neke od vaših favorita!

1. Riblja Čorba
Bend je osnovan 1978. u Beogradu u restoranu „Šumatovac“, a naziv grupe je ustvari malo lepše rečeno - menstruacija, ali to naravno svaki čestit Jugosloven zna :-). Frontmena svi znamo, Bajaga je takođe bio član, a ne smemo da ne pomenemo Rajka Kojića, jednog od najboljih gitarista sa ovih prostora, ikada. Broj hitova i prodatih nosača zvuka nije potrebno pominjati, a bend je često dolazio u sukob sa zakonom i moralom „socijalističkog samoupravnog društva“, samim tim nebrojeno puta cenzurisan na razne načine! Naravno, to im ništa nije zasmetalo, naprotiv, oni su bili i ostali najvoljeniji domaći bend svih vremena.

2. Bijelo Dugme
Ova grupa se prvobitno zvala Jutro, ali je naziv promenjen 1974. zbog pesme po kojoj su postali poznati „Kad bi‘ bio bijelo dugme“. Ogroman broj hitova, prepoznatljivi glasovi Bebeka, Tife i Alena, neka vrsta miksa rock i etno zvuka (što je u to vreme bilo u isto vreme i revolucija i blasfemija) učinili su da ova grupa postane #1 na ovim prostorima, mada je njena popularnost prelazila i granice naše (tadašnje) zemlje! Ostaće upamćen oproštajni nastup na Hajdučkoj česmi 1977. pred Bregovićev odlazak u vojsku, na kome je bilo preko 100 hiljada ljudi, što je i za današnje standarde impozantno! Postali su poznati i po unutrašnjim razmiricama, samoubistvu bubnjara Ivandića, a neki smatraju da su upravo oni grobari jugoslovenskog rock’n’roll-a, koji su utrli put turbo folku.

3. Bajaga i Insrtuktori
Ovaj bend je sasvim spontano nastao, tako što je Bajaga, u tom trenutku član Riblje Čorbe, napisao par pesama koje se nisu uklapale u pravac koji je furao Bora, i one su se našle na albumu prvencu „Pozitivna geografija“. Bajaga je sa ostalim članovima promovisao album, a reč Instruktori su dodali 1984. kada je Momčilo dobio otkaz iz Čorbe. Grupa nema mnogo skandala iza sebe (jedan je bio u Splitu, kada su ih gađali navijači Hajduka), ali nasuprot tome ima mnogo hitova koji se i dan danas pevaju, i to ne samo u Srbiji, nego i šire! Ostali su poznati po kišovitom nastupu na Tašmajdanu 1985. koji su nedavno reprizirali na Kalemegdanu! Sa sve kišom!

4. Ekatarina Velika (EKV)
Ovaj sastav je poznat kako po muzici tako i po tragičnim sudbinama njegovih članova. Bend je oformljen kao Katarina II 1982. godine, a kao frontmen se ističe Milan Mladenović. Debi album izbacuju 1984. ali iste godine menjaju ime u Ekatarina Velika. EKV je postao jedan od najuticajnijih bendova SFRJ, simbol Beograda 80-tih, prodajući ogromne tiraže, istovremeno hvaljen i napadan! Stubovi benda, pored Milana, bili su klavijaturistkinja Magi, basista Pečar i bubnjar Ivica Vdović (na početku), koji nažalost više nisu među živima.


5. Azra
Grupa je osnovana 1977. a naziv je dobila po pesmi Hajnriha Hajnea, i znači – devica! Branimir Džoni Štulić, koji je osnovao grupu, često je menjao članove, a prvi album iz 1980. pored Štulića, svirali su još i Mišo Hrnjak i Boris Lajner. Jedno vreme je i Jura Stublić iz grupe Film bio za mikrofonom, a Džoni je, prvi ali ne i poslednji put, raspustio bend 1984. na vrhuncu slave i otišao u Holandiju. Neretko se dešavalo da i na samim nastupima pravi skandale, lomeći gitare i pojačala! Bez obzira na sve ispade, postali su jedan od najslušanijih bendova ex YU, čije pesme neretko čujemo i danas, a zvanično se prestali da postoje 1990. 


6. Haustor
Preteča ove grupe je bila grupa Komuna, a naziv Haustor uzimaju 1979. godine. Rundek, Saher, Stiglić i Perišić probili su se pesmom „Moja prva ljubav“. Sastav benda se vremenom menjao, ali Haustor postaje jedan od nosilaca zagrebačkog novog talasa, eksperimentišući sa raznim žanrovima i instrumentima. Grupa prestaje da postoji 1990. usred priprema za novi album, Rundek se seli u Pariz, ali mi i danas rado slušamo „Enu“, „Šal od svile“, „Šejna“, „Uzalud pitaš“ i druge.


7. Indexi
Sad se vraćamo malo dalje u prošlost, u doba FNRJ, kada je ova grupa osnovana, tačnije 1962. u Sarajevu. Grupu su činili studenti zbog čega je i nosila ovaj naziv. Sa dolaskom Kornelija Kovača 1967. počinju da pišu svoje pesme, ali je grupa izbacila svoj prvi album tek 1974. godine! Jedno vreme su se spojili sa grupom Pro Arte, u kojoj je pevao čuveni Čobi, i tako nastupali. Kroz Indexe je prodefilovalo mnogo ljudi, i grupa je zvanično prestala da postoji 2001. kada je umro Davorin Popović. I dalje se prave tribute koncerti na kojima drugi velikani muzičke scene pevaju brojne hitove Indexa!


8. Leb i Sol
Evo nam predstavnika Makedonije! Nastali su 1976. godine a naredne godine izbacili prvi album. Jedan od najboljih gitarista regiona, Vlatko Stefanovski i ekipa su gajili jedan autentičan stil, mešavinu jazz, rock ali i etno zvukova. U svojoj karijeri su objavili 13 studijskih albuma, dva live i jednu kompilaciju, a njihova muzika se čula u velikom broju zemalja širom sveta. Prestali su zvanično da postoje posle nastupa u Solunu 95. (mada su se okupili ponovo na tridesetogodišnjicu), i svako od njih ima manje više uspešne solo karijere, mada mi i dalje „čuvamo noć od budnih“!

9. SMAK
Zaštitni znak Kragujevca, osnovani 1971. od strane Točka, Kepe i Zorana Milanovića. Svoj prvi album izbacuju 1976. a ostaje upamćena promocija maksi singla „Satelit“ svirkom u avionu, na letu za Njujork. Svirali su kao predgrupa Deep Purple, a na čuvenom albumu „Crna dama“ pesma „Domaći zadatak“ je bila upućena Bijelom Dugmetu s porukom – javite se kad ovako odsvirate! Nesuglasice kreću 1978. pa se grupa od tada rastvljala i sastavljala više puta. U decembru prošle godine imali smo prliku da ih čujemo u Areni, ali i na ovogodišnjem Arsenal festu!

10. Zabranjeno Pušenje
Top lista nadrealista, Dr Nele Karajlić, „novi primitivizam“, predviđanje rata, Sarajevo, raja... Nastali su još 1980. pod imenom Pseudobluz bend, i za razliku od drugih sastava koji pripadaju punku i novom talasu, oni furaju neki, njima svojstven, garage rock. Prvu turneju su imali 1984., i zamerali su im štošta: od muzičkog i instrumentalnog neznanja do Neletovih otkačenih nastupa sa skidanjem i penjanjem po rekvizitima, ali jedno je bilo sigurno – raja širom Jugoslavije ih je obožavala! Pesmama sa svojih 4 albuma su često izazivali jugoslovensku vlast, a neretko i bili cenzurisani! Rat u BiH je doveo i do raspada grupe – na beogradski i zagrebački ogranak, koji stvaraju i danas.

Нема коментара: