10. 12. 2011.

Free download: Dva Kila Basa - Ep (1998)

Prednja strana omota
Zadnja strana omota
Baš kada se ova fantastična kruševačka ekipa spremala da svoj naporni rad kruniše albumom, čak ga i snimila, kad su svi koji su ga čuli potvrdili da se radi o sledećem velikom koraku balkanske muzičke elite - materijal je potpuno uništen... ostale su samo tri pesme za istoriju
Piše: Ivan St Rizinger

Ovo je kratka priča o njihovoj viziji, iz ugla lidera benda saksofoniste Aleksandra Šarguća (ex Slobodna Wožnja), a koliko je čitava ideja bila jedinstvena, za ono vreme, nek posvedoči i ovaj Ep kojeg vam poklanjamo:

Skini: Dva Kila Basa - Ep

"Dva Kila Basa je bio izraz našeg bunta protiv učmalosti svake vrste. Odgovor grupe tadašnjih studenata koji sebe nisu smatrali muzičarima iako su muzikom izražavali mišljenja i osećanja.
Sam koncept sa dva basa, od kojih je jedan distorziran, stvoren je da bi se neobičnim frekvencijama i minimalističkim harmonijama oslikala otuđenost kvazi-urbane Srbije s kraja '90-tih...

Važnu komponentu zvuka grupe činile su etno melodije i plemenski ritmovi, a smiksovan u maniru elektronske muzike ovaj Ep predstavljao je odgovor na bezidejnost muzičke scene tog vremena. Dok je grandž silazio sa scene, a tehno polako postajao mejnstrim, bend Dva Kila Basa je pokušao da predvidi muzički izraz naredne decenije."

   Dva Kila Basa - Nedostajanje by rizingerium
Članovi:
Grupu su činili bivši članovi Slobodne Wožnje Aleksandar Šargić (saksofon), Dejan Jocić (bas) i Nikola Čolović (truba), pevačica nekoliko kruševačkih džez bendova Ana Marković, student muzičke akademije Lazar Čolović (udaraljke) i Bane Radojković (bas) danas neodvojivi deo velikih srpskih grupa Rare i Naked.
Na pesmi "Nedostajanje" gostovao je akademiski violinista Aleksandar Štukelja, muzičar koji je, početkom '90-tih nosio titulu prvog avangardiste klasične muzike u Srbiji.   

Нема коментара: