17.12.2011.

Cesaria Evora: Preminula bosonoga zelenortska princeza

Legendarna pevačica Cesaria Evora, poznata i kao "bosonoga diva" umrla je u subotu u zemlji gde je i rođena, na Zelenortskim otocima u 70. godini

Tužnu vest o odlasku Evore javnosti je saopštio tamošnji ministar kulture Mario Lucio Sousa. Samo tri meseca pre smrti Evora je saopštila da se oprašta od muzike zbog zdravstvenih problema. Poznato je da je pevačica imala operaciju srca i moždani udar.

Svet je Evoru upoznao tek u njenoj 50. godini kada je 1992. godine izdala album "Miss Perfumado".
Cesária Évora je rođena u lučkom gradu Mindelu na zelenortskom ostrvu São Vicente. Poznata je kao bosonoga diva zato što se obično pojavljuje na pozornici bosonoga u znak podrške beskućnicima i siromasima u svojoj zemlji. Njen Zelenortski blues često govori o dugotrajnoj izolaciji njene zemlje i trgovini robljem, takođe je česta teme i emigracija (čak dve trećine Zelenorćana žive napolju).

Muzika je obično tužna i propraćena zvucima gitare, cavaquinha, violine i klarineta.

2004. godine osvojila je nagradu Grammy za najbolji World Music album.

Diskografija:
La Diva aux pieds nus (1988.)
Distino di Belita (1990.)
Mal Azul (1991.)
Miss Perfumado (1992.)
Sodade, Les Plus Belles Mornas De Cesaria (1994.)
Cesaria (1995.)
Cabo Verde (1997.)
Café Atlântico (1999.)
São Vicente de Longe (2001.)
Cesária Evora Anthology (2002.)
Live in Paris (2002., DVD izdanje)
Voz D'amor (2003.)
Club Sodade - Cesaria Evora by... (2003.) 
Rogamar (2006)
Nha Sentimento (2009)

Нема коментара: