17. 12. 2011.

Neša Leptir: Dobio plato u Beogradu

Plato ispred Ustanove kulture Palilula od danas nosi ime muzičara Nenada Radulovića, poznatijeg kao Neša Leptir
Izvor: Beta

Predsednik Opštine Palilula Danilo Bašić na platou je svečano otkrio spomenik-statuu, na čijem je potstamentu uklesano: "Plato Nenada Radulovića - Neše Leptira".

- Ove godine se navršava trideset godina od kada se Nenad Radulović pojavio sa svojom grupom Poslednja igra leptira na Palilulskoj olimpijadi kulture i osvojio prvo mesto, izjavio je za agenciju Beta pomoćnik predsednika Opštine Palilula Milorad Todosić.


Posle otkrivanja spomenika, svečanost je nastavljena programom u novoj dvorani Ustanove kulture Palilula. U programu su učestvovali mnogi Nešini prijatelji - muzičari, glumci i članovi Indeksovog radio pozorišta, čiji je član bio i Neša Leptir.
Ideja za dodelu imena Nenada Radulovića platou ispred Ustanove kulture Palilula potekla je od novinara Milorada Roganovića i predsednika Opštine Palilula Danila Bašića. Ustanova kulture Palilula koja se ranije zvala Dom kulture Braća Stamenković, nalazi se pored hale Pionir.

Nenad Radulović (1959-1990) je drugi domaći roker koji je dobio takvo priznanje - pre njega je plato ispred Doma omladine Beograda nazvan po Milanu Mladenoviću, lideru rok grupe EKV.

Spomenik-statua Raduloviću je delo akademskog slikara Dragana Ristića, i čine ga kameni postament iz kojeg "izviru" metalna gitara i krilo leptira.


Radulović je karijeru započeo kao pevač i vođa pop-rok benda Poslednja Igra Leptira 1979. godine. Objavili su dobro prihvaćene albume "Napokon ploča" (1982), "Ponovo ploča & Druge priče" (1983), "Opet ploča - Srce od meda" (1985), "Grudi moje Balkanske" (1986) i "Zajedno smo piškili u pesku" (1987).Grupa se raspala 1989. godine, a Radulović je tada objavio svoj jedini solo-album "Niko nema što Piton imade" koji je bio parodija na novokomponovanu muziku. Počeo je da radi na novom albumu, ali je uspeo da samo snimi pesmu "Modra bajka" pre nego što se razboleo i umro od tumora 12. februara 1990. godine.
Pesma "Modra bajka" prvi put je objavljena na albumu "Poslednja Igra Leptira Modra Bajka - Best of" (1997).

Нема коментара: