10. 6. 2011.

Red Hot Chili Peppers: Uvid u novi album


- Nije pitanje - ovo je početak - rekao je Anthony Kiedis u uvodu prvog intervjua povodom novog albuma Red Hot Chili Peppersa nakon pet godina, "Im With You", koji će se na tržištu pojaviti 30. avgusta ove godine

Produciran od Ricka Rubina, "I'm With You" prvi je album losanđeleskog kvarteta nakon 2006. godine i dvostrukog izdanja "Stadium Arcadium". Takođe, album koji će sadržavati 14 pesama oznavačava studijski debi s dosadašnjim gitaristom za koncerte, Joshom Klinghofferom, koji se Peppersima pridružio nakon odlaska Johna Fruiscantea 2009. godine. Iako je Frusciante imao velik udeo u pisanju pesama, a ne samo sviranju, i to na najboljim radovima benda poput "Blood Sugar Sex Magik" iz 1991. ili "Californication" iz 1999. godine, Flea i Kiedis po njegovom su odlasku odlučili da još ne žele završiti Peppers-priču jer su "imali osećaj da nisu još gotovi".

- Vodili su se razni razgovori o tome hoćemo li potražiti nekog koga ne poznamo ili nam je možda u vlastitom dvorištu neko ko bi bio savršeno rešenje - ispričao je Kiedis. A Klinghoffer (31) je veteranski čovek iz senke koji je odrađivao turneje i s Beckom, PJ Harvey i Trickyjem, a između ostalog je i prijatelj s Fruscianteom s kojim je sarađivao na nekoliko njegovih solo albuma.

U svom prvom intervjuu kao deo Peppersa Klinghoffer je sedeći na kauču do Kiedisa ispričao: - Smatrao sam da imam iskustvo. Nije bilo procesa prilagodjavanja. Ovo je jednostavno svirka s ljudima kojima se divim i već su mi prijatelji godinama.
- Joshu nije nedostajalo ništa ključno. Njegov je glas dominantan baš kao i svaki drugi na ploči - nastavio je Keidis izjavu koja je i doslovce tačna obzirom na to da je Klinghoffer, osim gitare, ploču snabdeo i klavijaturama i bek-vokalima. Takođe, ravnopravno je sudelovao i u pisanju pesama.

Prvi singl s albuma, "The Adventures of Rain Dance Maggie" biće svojevrsni hard-pop zaokret na dosadašnji funk Peppersa, s jakom bas linijom i disko-ritmom u pripevu koji podseća na Rolling Stonese u kasnim 70-ima. Štaviše, Flea je materijal na novom albumu žestoko povezao s "Exile on Main Street" i "Tattoo You" Stonesa, koje je slušao za vreme rada na novom albumu 2009. i 2010. godine: - Radi se o osećaju i pesmi. O tome da svi osete trenutak pesme, nije baš uvek sve u riffu.

U planovima za turneju Flea je objasnio da će ona trajati "zauvek", a Keidis dodao: - Znam kad napravimo nešto osrednje i znam kad napravimo nešto jako dobro. Ne mogu dočekati da počnemo ovo da sviramo.

Нема коментара: