10. 6. 2011.

Pink Floyd: "Dark Side Of The Moon" album s najboljim omotom u istoriji

Omot albuma "Dark Side Of The Moon" grupe Pink Floyd proglašen je najboljim u istoriji u anketi britanskog muzičkog internet portala MusicRadar.com

Slika na crnoj podlozi sa zrakom bele svetlosti koju prizma deli u spektar boja pobedila je u anketi ispred umetničkih dela koja su na svojim omotima objavljivali Nirvana, Beatlesi i The Clash.

Pobednički omot osmislila je dizajnerska grupa Hipgnosis, koja je radila i na drugim albumima Pink Floyda, i na njemu nema nijednog slova. "Dark Side Of The Moon" jedan je od najprodavanijih albuma svih vremena.

Na drugom mestu je omot albuma "Nevermind" grupe Nirvana, slika deteta koje pod vodom pliva za novčanicom zakačenom na udicu.

Treći je omot Beatlesa "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band", rad Sira Petera Blakea, kolaž slavnih likova okupljenih oko članova grupe.

"London Calling" grupe The Clash, s fotografijom Pennie Smith koja je snimila Paula Simonona kako razbija bas gitaru, a naziv albuma ispisan je slovima inspirisanim debitantskim albumom Elvisa Presleyja, na četvrtom je mestu. Peti je omot debitantskog albuma grupe Rage Against The Machine.

Učesnici ankete glasali su o omotima albuma od 60-ih godina do današnjih dana.

- The Dark Side Of The Moon nepobitan je dokaz da je jednostavna i trajna slika dobitna formula kada je u pitanju umetnost kreiranja omota albuma, posebno kada je na albumu takva večna muzika, rekao je Will Groves, urednik MusicRadara. Ujedno je i dobrodošao podsetnik na vreme kad je omot albuma bilo mnogo više od sličice od nekoliko stotina piksela u .jpeg formatu na iTunesu.

U najboljih deset omota još se nalaze: 6. Iron Maiden - The Number Of The Beast, 7. The Beatles - The White Album, 8. Joy Division - Unknown Pleasures, 9. King Crimson - In The Court Of The Crimson King, 10. Pink Floyd - Animals.

Нема коментара: