2. 11. 2010.

Hrvatska: Nove muzičke knjige

U izdanju zagrebačkog Znanja 5. 11. izlazi knjiga Anđela Jurkasa 'Bez rocka trajanja', koja se bavi rock muzikom na Balkanu, a istoga dana uz Jutarnji list će se pojaviti knjiga Ozrena Kanceljaka 'Milion – nož u leđa'

Knjiga Anđela Jurkasa najavljuje se kao 'Glazbeno dešifriranje Balkana' a donosi priče o više od dve stotine izvođača, o značajnim albumima, ali i o nizu manje poznatih detalja iz zajedničke muzičke prošlosti na ovim prostorima.
Vlada Divljan (Idoli) tako otkriva zašto je mini LP "Live in Kulušić" grupe Film uticao na debitantski mini LP Idola, a Edo Maajka šta je u svom muzičkom odrastanju najviše slušao. Srđan Sacher, suosnivač kultnog Haustora, umesto komentara na svoj rad priložio je svoje četiri nove i neobjavljene pesme, dok je sam Jurkas umesto recenzije Arsenu Dediću posvetio pesmu.
Uz sve to, knjiga sadrži muzičku mapu glavnih rock centara i CD sa 20 odabranih pesama.

Ozren Kanceljak je u proteklih petnaestak godina učestvovao u brojnim projektima na području menadžmenta muzičke industrije i odnosa s javnošću te obavljao funkcije direktora Zampa, televizije Mreža i firme Europa press produkcija. Dve godine je bio i izvršni direktor hrvatske diskografske nagrade Porin.
Dakle, s pedigreom poznavaoca prilika na sceni, ali i oko nje, Kanceljak se bavi temama kao 'Gdje je nestala mediteranska pisma', 'Zašto hrvatska glazba nije dala Blanku Vlašić, Kosteliće, Ivaniševića...', 'Zašto U2 više zaradi u Zagrebu na prodaji majica nego li najveće hrvatske zvijezde prodajom ulaznica za koncerte'...

I Kanceljakovu će knjigu pratiti poklon CD.

Нема коментара: