5. 10. 2010.

Tomec, Grabber & Yuri: Milion 2010 (lažna obećanja)

Tekst pesme "Milion" grupe Boa iz 1982. potiče iz sasvim drugačijeg konteksta, no jako podseća na današnju političku situaciju u Hrvatskoj ali i u celom regionu. Otuda novi remiks – koji kao da komentariše i aktuelne izbore u BiH

- Osjećaj prijevare, lažnih obećanja, rasprodaje državne imovine te podilaženje tuđinskim interesima, mogu se okarakterizirati kao "Nož u leđa" svim građanim od strane naših vodećih političara, nazivali oni sebe lijevima, desnima ili centralnima. Sjećate li se predizbornog obećanja bivšeg premijera Ive Sanadera o smanjenju stope PDV-a? Ako ste kojim slučajem zaboravili, vrijeme je da se podsjetite.
Ovako autori projekta "Che Guerra - Milion" objašnjavaju motiv da urade novu verziju davnašnjeg hita grupe Boa.

Ideja je okupila producentski dvojac koji čine Krešimir Tomec & Marc Grabber, a s njima se odlično uklopio Ivan Jurić Yuri, frontmen grupe St!llness. Iako su svi iz različitih delova Hrvatske (Zagreb, Pula i Split), dele isto mišljenje o sadašnoj političkoj klimi i o slabim izgledima stvarne promene na bolje u korist građana.

Dakle, obraćaju se oni direktno svojim sunarodnicima. Ali, u njihovoj se priči vide i građani susednih zemalja, čiji političari jednako brzo i olako daju obećanja.
Poput onih iz vica o kandidatu za načelnika koji u nekom selu drži govor: "Do vašeg sela ćemo asfaltirati put. Napravićemo vam i vodovod. Izgradićemo školu!", a kad neko iz mase dobaci "Ali, u selu nema dece!", on uzvrati - I decu ćemo vam napraviti !!!

Smešno? Ili razlog više za nove "Milione", "Waltere" (Dubioza kolektiv), "Matične brojeve" (Letu štuke), "Digni glas" (STllness), "Po asfaltu i betonu" (Damir Avdić). Nikada više inspiracije nije bilo za muičare - koji žele da govore.

Нема коментара: