6. 10. 2010.

Džoni Štulić: Uz knjige i dvostruki CD Azre

Komplet knjiga, kao i dvostruki neobjavljivani CD sa koncerata iz Banjaluke i Mostara, pesnika i legendarnog vođe rok grupe Azra Branimira - Džonija Štulića uskoro će ugledati svetlost dana i u Srbiji

Istovremeno sa predstavljanjem sabranih dela Džonija Štulića u klubu knjižari „Plato“ (20. oktobar) najavljen je i multimedijalni događaj „Crveni tepih i ambrozija – A gde je Štulić ?! U Ilegali!“. Ovaj kulturni događaj promovisaće Štulićeve prevode antičke književnosti na srpski jezik, počev od Homerove „Ilijade“ i „Odiseje“, preko Herodotove „Istorije“, Turkididovih „Peloponeskih ratova“, Ksenofontove „Helenštine“, Plutarhovog dela „Likurg“, kao i trijade Lao Cea.

Osim prepeva i prevoda Štulić je tokom više decenija, koje je posvetio ovom projektu, sam sačinio i ilustracije za izabrana dela. Štulićevih 14 knjiga pored prepeva, sadrže i Azrine pevane pesme, autobiografiju s komentarima i izbor objavljenih novinskih tekstova. Sabranim delima dodao je i svoj novi prepev u heksametru poznatog dela Dragoslava Mihajlovića „Kad su cvetale tikve“. U propratnom tekstu za CD sa koncertnim snimcima iz 1990. godine Džoni se podseća tada aktuelnih zbivanja u Srbiji. Džoni u svom radikalnom kritičkom maniru govori o mnogim svojim savremenicima i kolegama, pominjući Caneta i Partibrejkerse, Dejana Cukića, članove Riblje čorbe, kao i članove Azre“ u kojoj je nastupao. Štulić se posle raspada Jugoslavije preselio u Holandiju.

Нема коментара: