9. 10. 2010.

Nevergreen: U svetskom vrhu sa "New Empire"

Mađarsko-srpski gothic-metal bend Nevergreen s najnovijim albumom potvrđuje svoje ogromne predispozicije da postane vodeće svetsko ime u tom fahu

Prosto je neverovatno da uz sve one skandinavske, a nešto ređe britanske, nemačke i američke gothic-metal bendove jedan od ponajboljih i najoriginalnijih pristiže s mađarsko - vojvođansko/ srpske granice. Grupa je kroz 15 godina karijere između ostalog nastupala sa Apocalypticom, Paradise Lost, Anathemom i Deathstars, odavno se učvrstila kao najpopularniji mađarski metal band, stekla zavidnu reputaciju i u svetu, te je dogurala do svog devetog studijskog albuma - "New Empire".

Dva ključna muzičara su Mikloš Matlary (klavijature) i Bob Macura (vokal, bas, gitara) koji su jezgro banda od samog početka. Postava se menjala u nekoliko navrata, a na ovom albumu dopunili su je Kovacs Tamas – Moti i Mića Kovačević – MC Mike (bubnjevi), Valentina Simon Tina (prateći vokal), te Vejin Miroslav Mirče i Szabolcs Eros (gitare).

Stil im je sasvim jednostavan i u tome leži osnovni faktor njihovog kvaliteta, a na kraju i uspeha. Oni ne idu u nadobudna istraživanja, eksperimente, progressive zahvate, transžanrovske fuzije i slična otkrića tople vode u sklopu žanra, već su se poslužili starom, pomalo otrcanom, ali vrlo efikasnom formulom – plesni mid-tempo, linerano lakopamtljive melodije, jednostavni riffovi i naglašeni refreni.

Odnosno, sve to zajedno zvuči kao spoj The Sisters Of Mercy na albumu "Vision Thing" s naglašenijim heavy gitarama uz elektronski orkestrirani dizajn koji nosi najveći deo harmonija i melodija. Dakako, vokal Macure je specifično darkerski metaliziran i uverljiviji od Aldritcha, a jedna od pomalo neverovatnih stavki su bubnjevi koji su toliko koncizno naštelovani da u prvi mah pomislite kako je reč o vraški dobro programiranoj i usklađenoj ritam mašini.

"New Empire" je zbirka pesama koje su sve odreda plesne, odlične i hitoidne. Naravno, oni kojima nikada nije ležao metal, a pogotovo gothic, ovde će teško pronaći svoju šoljicu čaja, no o tome je bespredmetno govoriti. Kratko i jasno – ovde se nalazi 10 himni gothic-metala u prvoj ligi svetske pripadajuće elite.

Нема коментара: