3. 8. 2010.

Dželo Bijafra (ex Dead Kennedys): Najzad u Beogradu


Dželo Bijafra, legendarni panker i bivši frontmen kultnog sastava Dead Kennedys, dolazi u Beograd. On će sa svojim novim bendom Jello Biafra and the Guantanamo School of Medicine 7. septembra održati koncert u bivšem bioskopu „City academic“ u Novom Beogradu, a na repertoaru će pored novih pesama biti i pank klasici „Holiday in Cambodia“, „California Über Alles“, „Let’s Lynch the Landlord“…

Biće ovo prilika da domaća publika uživo vidi još jednu autentičnu ličnost koja je muzikom, tekstovima i stavovima ostavila neizbrisiv trag u pisanju pank-rok istorije. Iako bend Dead Kennedys u originalnom sastavu ne postoji već više od dve decenije, Bijafra nikada nije prestao da objavljuje albume u kojima je oštro i sasrkastično iznosio političke stavove. Poslednji bend, sa kojim i dolazi u Beograd, oformio je krajem prošle godine kada je sa prijateljem Bilijem Gouldom, inače basistom sastava Faith no more, okupio ekipu muzičara sa kojima je snimio interesantan album „The Audacity of Hype“, koji ne odudara od njegovog prepoznatljivog stila.

Kada je sastav Dead Kennedys prestao sa radom, nakon izdavanja albuma „Bedtime for Democracy“, Bijafra je počeo da objavljuje seriju albuma sa svojim govorima, ali je takođe sarađivao sa brojnim bendovima kao što su Nomeansno, Sepultura, The Melvins, D.O.A., Revolting cocks, Ministry i mnogi drugi, te je nastavio i da podržava mlade bendove. Pored toga, ovaj poznati muzičar ostvario je oko dvadeset uloga u dokumentarnim i igranim filmovima. Pored umetnosti, Bijafra je veoma aktivan i na političkoj sceni pa je jedan od istaknutih aktivista Partije zelenih u San Francisku, a postoji inicijativa da se ovaj pank veteran kandiduje za predsednika Amerike na narednim izborima.
Bijafra je u svojim pesmama prozivao i posprdno nazivao brojne političare koji kroje svetsku politiku, zbog svojih stavova u kojima često nije štedeo desničare ni liberale često je imao problema, a nikada nije odustao od svojih ubeđenja pa ni kada je sarkastično pevao o guvernerima Kalifornije. On sam kandidovao se 1979. za gradonačelnika San Franciska, a u kampanji pod sloganom „There’s always room for Jello“ („Uvek ima mesta za Žele“) završio je na četvrtom mestu. Iako je napunio 52 godine, ovaj poznati muzičar ima još šta da kaže, a njegovu prepoznatljivu gestikulaciju na sceni svakako treba videti uživo.

Cena karte će u pretprodaji najverovatnije biti 1.000 dinara, pošto još nema zvanične potvrde.

Нема коментара: