3. 9. 2009.

DreDDup (Novi Sad): Na albumu obrada Iggyja Popa


Francuska indie etiketa Chabanes Records priredila je album obrada Iggyja Popa & The Stooges u počast nedavno preminulom gitaristi ovog kultnog sastava Ronu Ashetonu

Ono što je posebno neobično - na ovoj kompilaciji među probranim evropskim bendovima našao se i jedan novosadski – DreDDup!

Chabanes Records centralu ima u selu Peyrelevade (!) u pokrajini Limousin na jugozapadu Francuske, čiji je glavni grad Limož.

U izboru za album nazvan "Our Idea of Fun" našli su se odlični bandovi koji su svojski "uleteli" u zadatak dobro znane pesmarice Iggy Popa & The Stooges i napravili neke manje-više zanimljive obrade.

Najveći deo kompilacije predstavljaju bandovi koji dosledno slede tekovine garaže, punka, hardcorea i rocka - THORA DONNER'S NOIZZZE THEATRE («Little doll») iz Austrije, AIDO MUSIC SYSTEM («My idea of fun»), KALACHNIKOV («1970»), RAGAGNA PRINCESS («Shake appeal»), RIVERSIDE («Not right»), THE NAKED DOLLS & BAND («Loose») i ILL FEELING (dosta dobra obrada «Search and destroy») iz Francuske koji svi mahom zvuče podjednako s nekim oscilacijama, ali je upečatljiv njihov privržen zvuk za iskonski garažni stil.

Ne menja se tu mnogo; prljava autentična gitara Roy Ashetona sa 3-4 akorda koji su poput Keith Richardsovih riffova promenili svet do insinuacija na nezaobilazni nastavak u Mudhoney stilistici i dalje ostaje ista i tu se apsolutno ništa ne menja.
Neke bandove čak nećete niti pronaći na internetu, a neki su u svojim obradama prilično zanimljivi. Pre svega to se odnosi na novosadski DreDDup koji su legendarnoj "1969" pridodali svoj prepoznatljivi mračan electro/industrial-rock naboj.


Izdvaja se i electro-industrial komad "She took my money" sasvim nepoznatog, ali verovatno otkačenog banda LOBOTOMIZER koji karikira i sa etnom, reggae, technom, gabberom, jazzom, funkom, danceom i psycho stilizacijama, ali ih nema na internetu.

Ova poslednja je sasvim netipičan deo kompilacije, te je sasvim neočekivani deo. Najvažniji deo posvete, legendarni hit "I wanna be your dog" pripada ruskom bandu MOONGLOW iz Sant Petersburga, međutim, bilo je i boljih rešenja.

Нема коментара: