20.05.2009.

Tricky: Na T-Mobile INmusic festivalu

Britanski muzičar i producent Adrian Thaws, svetu bolje poznat kao Tricky, još jedno je iznenađenje ovogodišnjeg T-Mobile INmusic festivala, a nastupiće uz već poznata imena na Nokia stageu! Tricky je danas sinonim za trip-hop, a svoju karijeru započinje početkom devedesetih kao član bristolskog rap sastava The Wild Bunch, koja kasnije prerasta u Massive Attack

Tricky sarađuje sa Massive Attack-om na njihovom hvaljenom albumu prvencu „Blue Lines“, kao i na njihovom drugom izdanju „Protection“. U to vreme upoznaje Martinu Topley Bird sa kojom snima svoj prvi singl i ostvaruje buduću uspešnu saradnju.

Samostalnu karijeru Tricky započinje sa debitantskim singlom „Aftermath“ i megauspešnim albumom „Maxinquaye“. Trickyjev album prvenac „Maxinquaye“ koji izdaje 1995. godine odlično je prihvaćen i od kritike i publike visoko se plasira na britanskoj top listi i donosi mu međunarodni uspeh. „Maxinquaye“ New Musical Express proglašava albumom godine, a dobija i nominaciju za Mercury Prize. Usledile su saradnje s mnogim muzičarima i remiksi za Björk, Luscious Jackson, Whale i druge. Već sledeće godine Tricky izdaje album „Nearly God“ na sarađuje sa imenima kao što su Terry Hall, Björk, Alison Moyet i Neneh Cherry, a poput prethodnog, i ovaj Trickyjev album kritičari naveliko hvale.

Sledeći studijski album, pod nazivom „Pre-Millennium Tension“ izdaje 1996., a uslijedili su „Angels With Dirty Faces“ 1998. i „Juxtapose“ 1999., na kojem se uz Trickyja pojavljuju DJ Muggs i producent Grease. 2001. godine izdaje EP „Mission Accomplished“ i studijski album „BlowBack“ na kojem sarađuje sa Edom Kowalczykom (Live), Anthonyjem Kiedisom i Johnom Fruscianteom (Red Hot Chili Peppers), Hawkman, i Cyndi Lauper.

„A Ruff Guide“ prva je kompilacija njegovih najboljih hitova, a sadrži 17 pesama koje su označile Trickyjevu karijeru. Kompilacija je izdana 2002., a osim „Aftermath“ ponudila je hitove poput „Broken Homes“, „Poems“, „Pumpkin“, „Tricky Kid“, „For Real“, „Ponderosa“.... Nakon albuma „Vulnerable“ i „Back to Mine“ iz 2003., Tricky se upečatljivo vraća na scenu 2008. s albumom „Knowle West Boy“.

Нема коментара: