15. 5. 2009.

Exit 09: Buzzcocks na Fusion bini na Exitu

Prvi nastupi na Fusion bini Exit festivala su potvrđeni i već prvo veče 9. jula nastupiće The Herbaliser i Repetitor. U petak, 10. jula nastupaju Max Romeo, zZz i Elemental, a 11. jula Deliquent Habits, Jarboli i Dubioza Kolektiv
KontraWeb

U nedelju 12. jula na Fusion bini nastupaju i Buzzcocks, Elvis Jackson i Nežni Dalibor. Na Fusion bini, proslava desetogodišnjice festivala počeće uz hip hop, fank, nju džez atrakciju ovogodišnjeg Exita - The Herbaliser! Ovaj sedmočlani sastav iz Londona jedno je od vodećih imena Ninja Tune etikete koja već 15 godina oblikuje evropski hip hop, ali i džez, dramenbejs i elektronsku muziku uopšte. The Herbaliser je bend koji većinu Ninja Tune muzičkih varijacija objedinjuje u izuzetnu, zaraznu, eksplozivnu celinu.

Na radost ljubitelja originalnog rege zvuka, direktno sa Jamajke u petak, 10. jula, dolazi Max Romeo. Još uvek se pamti njegov nastup na glavnoj bini Exit festivala davne 2001. godine. Njegov značaj na svetskoj muzičkoj sceni otkriva lista imena sa kojima je sarađivao, na kojoj su The Rolling Stones ili Lee "Scratch" Perry, ali i lista muzičara koji su semplovali njegovu muziku, na kojoj su The Prodigy, Kanye West, Jay-Z...

Delinquent Habits su uz Cypress Hill najpoznatiji hip hop sastav Zapadne obale. Upravo je Sen Dog iz Cypress Hilla producirao njihov prvi album "Delinquent Habits" (1996). Milion prodatih primeraka ovog albuma i još milion kopija singla "Tres Delinquentes" u startu su ih pozicionirali na sam vrh liste hip hop izvođača koji su u večitom "East Coast - West Coast" nadmetanju (posebno aktuelnom devedesetih) veoma uspešno branili boje Zapada. Danas, Delinquent Habits čine DJ O.G. Style, MC Ives i nekadašnja česta gošća i MC podrška Michelle.

Jedan od najuticajnijih pank rok bendova Buzzcocks dolaze iz Velike Britanije. Prema magazinu Rolling Stone Buzzcocks imaju presudni uticaj na ono što se dešava u modernom britanskom popu, ali tu nije kraj, jer četvorka iz Mančestera je bila jedan od faktora inspiracije za velikog Curta Cobaina. Njegovo javno priznanje o tome navelo je čak Buzzcocks da se okupe i nastave gde su stali posle duže pauze. Jedna od njihovih numera postavlja već čuveno pitanje „Zašto pristati na kompromis?“.

Predstavnici Holandije na Fusion bini biće psihodelik/rok/elektro bend čudnog naziva zZz i nastupaju u petak 10. jula. Novi hibridni zvuk nastao na osnovama elektro muzike trenutno osvaja svet, a bend kao što je zZz se sasvim sigurno nalazi na listi “sledeća velika stvar”.

Elvis Jackson je slovenački bend koji nastupa na Fusion bini u nedelju 12. jula. Njihov originalni zvuk neguje mešavinu muzičkih stilova, od ska, panka i hard kora, preko regea do metala, a pod uticajem bendova kao što su Bad Brains, Slayer, Beatsteaks.

Dubioza kolektiv (subota, 11. jul) je bend iz Bosne i Hercegovine koji je uvek rado viđen na Exit festivalu. Hip-hop, rege, dab, upleteni u rok gitarske rifove i etno zvuk prate uvek prodorni i hrabri stihovi o stvarnosti posleratnog društva na Balkanu. Četiri albuma i nastupi na festivalima u Mađarskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Austriji... svedoče da njihova muzika ne poznaje granice.

Jarboli (subota, 11. jul) su kultni domaći bend, koji je ušao u r’n’r istoriju i u antologiju ex Yu scene, svojim jedinstvenim zvukom. Većina onoga što su uradili do sada nastalo je takoreći u kućnoj atmosferi, bez mnogo osvrtanja na budžete i profit. Upravo takav stav prema muzici na njihovih sedam albuma, iskren do krajnjih granica, čini ih jednim od najomiljenih bendova na ovim prostorima.

Ove godine na Exit se vraćaju glasni i jasni hiphoperi iz Hrvatske – Elemental. Sa sobom donose hip-hop začinjen upotrebom instrumenata neuobičajenih za ovu vrstu muzike, ali ipak uvek ostaju verni originalnom hip-hop zvuku i priči. Svi koji vole kako zvuče The Roots, Erykah Badu i De La Soul, uživaće na Fusion bini u petak 10. jula.
Beogradski trojac Repetitor je za relativno kratko vreme od tri-četiri godine postao jedan od najvažnijih bendova nove srpske scene. To potvrđuje i činjenica da su već sa prvim singlom “Ja” proveli pet nedelja na prvom mestu liste domaćih singlova Radija B92!

Nežni Dalibor je post-pank, alternativni indi bend osnovan u Vranju, danas rade u Beogradu, a svoju popularnost već šire i van granica Srbije. Bend je nastao još dok su članovi pohađali srednju školu, a drugari koji se zezaju uz muziku danas su jedan od bendova koji najviše obećavaju. Imaju jedan album i mnogo koncerata iza sebe kojima su stekli vernu i brojnu publiku.

Raznovrstan zvuk, poreklo, stilovi izvođača biće na Fusion bini definitivno prekaljeni u jedno, i to ničim drugim nego kvalitetom. Nepobedivi duh kultne bine Exit festivala donosi četiri dana odličnih nastupa kojima će se uskoro pridružiti još novih izvođača na Fusionu!

Нема коментара: