15. 5. 2009.

Evrovizija: Cukrov u finalu, "Cipela" ispala

Srbiji na ovogodišnjem takmičenju za Pesmu evrovizije ništa nije išlo na ruku. Srpski predstavnici Marko Kon i Milan Nikolić našli su se u daleko „jačem“ evrovizijskom polufinalu - zajedno sa čak tri favorita za pobedu
Nebojša Jakovljević/ Deutsche Welle

Osim što su se našli u "jačem" polufinalu, predstavnici Srbije imali su i tu nesreću da zemlje koje su sinoć mogle da glasaju, ne spadaju u one od kojih bi Srbija mogla da računa na glasove dijaspore.

Nemačka je glasala još u utorak, Švajcarska i Švedska takođe. Španija je čak kasnila sa prenosom, tako da su i tu izgubljeni mogući poeni, a Austrija ove godine ne učestvuje, mada će glasati tokom finalne večeri. Da li je žiri iskoristio svoje pravo, intervenisao i uticao na to ko će biti deseti finalista, biće poznato tek pošto se ovogodišnji Eurosong zvanično i završi.

Međutim, ruku na srce, ni pesma koja nas je predstavljala nije mnogo obećavala. Iako je nastup „vizuelno“ uspeo da animira publiku u moskovskoj Olimpijskoj areni, interpretacija je u najmanju ruku bila prilično „mršava i neubedljiva“. Ali, šta je tu je, srpski predstavnici se ove godine vraćaju kući praznih ruku, a na srpskom „stručnom“ žiriju je da odluči da li će i naredne godine postupiti isto kada bude odlučivao o tome ko bi na Eurosongu mogu da obezbedi dobar plasman.

Treće: publika koja se o finalistima i izjašnjavala očigledno nije pokazala interesovanje za "šaljive" kompozicije ove godine, jer se na kraju nijedna takve pesma neće naći u finalu Evrovizije.

Ne treba zaboraviti ni to da se Marko Kon vežbajući koreografiju povredio i da su „čuvajući se“ za nastup, promotivne aktivnosti „srpskog tima“ zbog toga ipak imale izvesne propuste.

„Štreberski“ ili ne, srpski predstavnik je sasvim ozbiljno shvatio svoj zadatak, vrlo predano se posvetio pripremama i probama, što samo potvrđuje da je veoma iskusni srpski producent, zaista veliki profesionalac.

Poklonici evrovizijskog takmičenja su ipak navikli na pop etno standarde iz Srbije, na „jake i harizmatične“ izvođače i moglo bi se reći, emotivnije kompozicije srpskih autora. Promena je očigledno stigla isuviše rano, iako bi do nje sasvim izvesno pre ili kasnije došlo.

Takmičenje za pesmu Evrovizije se u svakom slučaju nastavlja i bez Srbije. Drugo polufinalno veče je „iznedrilo“ preostalih deset finalista: „za promenu“ Hrvatsku, zatim Azerbejdžan, Litvaniju, Albaniju, Moldaviju, nekim čudom još jednu skandinavsku zemlju – Dansku, Estoniju i glavne favorite: Ukrajinu, Norvešku i Grčku.

Zvezda velikog televizijskog šoa emitovanog na gotovo kompletnom prostoru bivše Jugoslavije, Igor Cukrov iz Hrvatske se prvi nakon proglašenja preostalih finalista obratio novinarima koji su pre svega želeli da znaju u kojoj meri je njegovo učešće u tom balkanskom rijaliti šou uticalo na ulazak u finale: „Da, mogu da kažem da mi je učešće u tom televizijskom šou pomoglo i to u kontekstu priprema. To je bilo takmičenje koje je bilo emitovano u pet zemalja regiona. Pripremilo me je za još veće takmičenje kao što je Eurosong. Pomoglo mi je kako da se suočim sa novim projektima.“

Najveći favorit na ovogodišnjem Eurosongu, Aleksandar Ribak je radije govorio o tome kako su Ruskinje veoma lepe devojke i kako, eto, on prosto od silnih obaveza ne stiže da neku i upozna - a ne o svom u ulasku u finale. Novinari iz Belorusije iz koje Ribak inače i potiče su iskoristili priliku da mu uruče video poruku njegove bake što je 23-godišnjeg Norvežanina prilično raznežilo, naročito jer mu je upravo juče bio rođendan.

Najveći profesionalac u druženju sa novinarima je nesumnjivo Sakis Ruvas kome su čak bila upućivana i nezgodna pitanja, tipa da li se njegovo prijateljstvo sa predsednikom ruskog stručnog žirija može odraziti na regularnost glasanja. Budući da je Sakis „veliki zabavljač“ nije mu bilo teško da novinare animira dosetkama i samouverenošću da će naredne godine Evrovizija ponovo „za Atinu“.

- Na finalu u subotu daću sve od sebe, kako bi ovu žurku mogli naredne godine da nastavimo u Atini, rekao je pored ostalog Sakis.

Međutim grčki predstavnik nije mogao da se izvuče tako lako. Svakako ne pored temperamentne Ukrajinke Svetlane Lobode koja se brže bolje popela na sto i zapevala refren svoje „pobedničke“ pesme. Priznala je doduše da je bila zabrinuta ishodom glasanja, jer je tokom prenosa bilo problema sa rekvizitima koji dočaravaju pakao, kao i da iz zdravstvenih razloga "nije baš fit".

Najprijatnije iznenađenje u drugoj polufinalnoj večeri je svakako Estonija, koja još od 2004. godine nije uspela da se domogne finala, a 2002. je bila domaćin ovog takmičenja, s obzirom na pobedu Tanela Padara i Dejva Bentona prethodne godine. Sandra Nurmsalu sa još dva ženska vokala i gudačima u pratnji izvodi melanholičnu baladu naslova „Skitnice“. Klasika modernijeg ritma uz nešto malo estonskog melosa će po svemu sudeći i u finalu ostvariti dobar plasman.

Finalisti odabrani u drugoj polufinalnoj večeri Eurosonga su pred novinarima morali inače da izvuku brojeve koji određuju redosled izvođenja kompozicija u finalu. Litvanac Saša Son je izvukao „jedinicu“, Igor Cukrov broj pet, Sakis 8, Ajsel i Araš iz Azerbejdžana 11, Moldavija odnosno Neli Čiobanu 13, Sandra Nurmsalu iz Estonije 15, Danac Brink 16, Kejsi iz Albanije broj 19, mladi Norvežanin Ribak 20, i Ukrajinka Svetlana broj 21.

Finalno veče takmičenja za Pesmu evrovizije biće održano u subotu uveče. U velikom finalu nastupaju izvođači iz 24 zemlje. Milionsku publiku širom Evrope očekuje i novi voditeljski par, a o ovogodišnjem pobedniku, odlučivaće i publika i žiri po sistemu pola-pola.

Нема коментара: