10. 1. 2009.

Najbolji hrvatski videospotovi 2008.


Iako ih je praktički nemoguće vidjeti na televiziji, spotovi se i dalje snimaju. I dalje ih ima odličnih, manje dobrih i očajno loših. Publika ih, nažalost, nema prilike gledati ni na jednoj od tri nacionalne televizije jer su, jednostavno i neobjašnjivo, nestali iz programa, ali zato postoji internet i YouTube, a s vremena na vrijeme i netko tko ih pročešlja i odabere najbolje
Dubravko Jagatić/tportal

Iako glazba nije nevažna, glavni kriteriji za odabir 10 najboljih hrvatskih glazbenih videospotova snimljenih 2008. godine bili su vizualna impresija, režija i ideja. Ponekad budžet ništa ne znači ako nema ideje, a ponekad je ideja zaslužna za vrhunski spot čiji budžet je jednak onome za prosječan večernji izlazak.

1. Vatra 'Eskim'

Odlična režija, sjajna ideja, vrhunska realizacija, fantastičan make-up te originalni pristup priči pjesme.



2. Putokazi 'Output'

Vrhunska računalna animacija sjajno spojena sa specifičnim glazbenim izrazom grupe Putokaz. Kao da jedno bez drugog ne ide.



3. Edo Maajka 'Gansi'

Odlično složena priča koja uz sjajnu zajebanciju prati pjesmu kroz naglašene momente sprdajući se s nekim prošlim vremenom, a k tome je sve odlično režirano i još bolje snimljeno.



4. Dječaci 'Meko sranje'

Vrlo simpatičan niskobudžetni spot sa odličnom idejom koja odgovara zajebanciji Dječaka



5. Hladno pivo 'Biološki sat'

Nema do Hladnog piva! Još kad im padne na pamet ideja da u pjesmi proslave 50 godina na sceni svirajući u staračkom domu i pritom se uz sjajne make-up majstore pretvore u umirovljenike, ideja i realizacija jednostavno udaraju na prvu!



6. PlayOne feat. Barbara Tucker 'I found a place'

Sjajan ljetni house hit i više nego odgovarajući video spot koji u potpunosti prati slikom urbani zvuk plesnom dinamikom



7. Lollobrigida 'Miss Right & Mr.Wrong'

Uvijek šašave i otkačene, nisu mogle smisliti bolju stvar nego da njihov disco electro pop bizzarre trash izraz predstave djeca u jednako tako trashy spotu s vrhunskim konačnim rezultatom!



8. Đana Šegon & Superneon 'Dišem'

Jedan od rijetko originalnih domaćih spotova koji je sjajnu ideju pretočio kroz vrhunsku koreografiju s naglašenim detaljima, uz prikladnu dozu bizarnosti i poetičnosti.



9. Dino Dvornik 'Hipnotiziran'

Ne samo da nam je svima žao što ga više nema, već ga ovaj spot predstavlja u najboljem svjetlu glazbenika i umjetnika koji je uvijek bio na rubu. Gospodin Funk!



10. Pips, Chips & Videoclips 'Foxtrot'

Pipsi su oduvijek znali napraviti jedinstvenu atmosferu u svojim pjesmama, pa je i spot to morao znalački pratiti slikom kao što su to uspjeli i ovoga puta. Originalna ideja i vrhunska realizacija.

Нема коментара: