10. 1. 2009.

Milan Delčić-Delča: Pogledajte Nove godine

Prvi spot "Nove godine" sa upravo objavljenog živog albuma na kome pevač Milan Delčić-Delča izvodi hitove svoje nekadašnje grupe U škripcu može se pogledati na YouTube-u
Long Play

Pred Novu godinu Delčić je objavio za Mascom Records album "Delča a i U škripcu - Jubilarnih 20 i nešto godina - Live", snimljen 10. marta 2007. godine na koncertu u Domu omladine Beograda, gde je pevač nastupio sa većinom članova svog bivšeg benda.
Na YouTube-u se može pogledati spot "Nove godine" koji je Delča režirao korišćenjem delova originalnog spota U škripcu iz 1983. godine sa tonskim i video zapisom sa koncerta u DOB-u.
- Ovo nije povratnički album grupe U škripcu, jer ona odavno ne postoji, već se zove "Delča, a i U škripcu". Na svojim koncertima izvodim pesme U škripcu i ovde sam uspeo da pozovem većinu članova grupe da dođu i odsviraju svako u ponekoj pesmi, kaže Delčić.
Delča je posle koncerta preslusao snimak na kome je 18 starih hitova grupe poput "Siđi do reke" ili "Proleće" i shvatio "da je zaista glupo da se ne objavi".
- Tu su pesme koje su nekad nešto značile, a klinci su ih danas zaboravili. Neke pesme na albumu su onakve kakve su bile, a neke zvuče drugačije, jer su pesme same shvatile da je ovo neko drugo vreme, kaže Delčić.
Novotalasna beogradska grupa U škripcu krenula je početkom 1980-ih godina u postavi u kojoj su bili Delčić, klavijaturista Zoran Vulović, gitarista Aleksandar Vasiljević, basista Aleksandar Lukić i bubnjar Miloš Obrenović.
Bend je debitovao sa "Godinama ljubavi" (1982), na kome su bile popularne pesme "Ti imaš dosta godina", "Hamuamule" i "Poleće", a zatim je usledio veliki proboj sa drugim albumom "O je!" (1983) i svejugoslovenskim hitom "Siđi do reke".
Uspeh je ponovljen mini-albumom "Nove godine" i istoimenim novim velikim hitom, ali je usled razočaravajuće primljenog izdanja "Budimo zajedno" (1984) bend prestao sa radom.
Vulović je bend oživeo sa novim pevačem Aleksandrom Tabašem za album U škripcu (1987), a potom se stara postava sa Delčom na čelu vratila za album "Izgleda da mi smo sami" (1990), ali je rat prekinuo novi uspeh i rad U škripcu.
Delčić kaže da objavljivanje albuma "Delča, a i U škripcu" nije najava ponovnog okupljanja popularnog beogradskog benda, a i sam priznaje da nije nostalgičan.
- Mislim da se bend neće ponovo okupljati. Nostalgiju mnogo ne prihvatam kao bitno osećanje, ali ljudi vole da se osećaju nostalgično i glupo je to propustiti. Želim pevati te pesme sa svojom ekipom u kojoj je ionako njih pola iz U škripcu, što već nešto znači, kaže pevač.

Нема коментара: