05.01.2009.

Letu Štuke u filmu "Čuvari noći"!


Dugometražni igrani rediteljski prvenac Namika Kabila „Čuvari noći“ svetsku premijeru je doživio na internacionalnom filmskom festivalu u Veneciji

“Čuvari noći" je film koji govori o telepatskim vezama među ljudima, o daljinskoj komunikaciji između Mahira, noćnog čuvara u salonu nameštaja, i njegove supruge Žeraldine. Film prati Mahira u toku jedne noći, dok deli trenutke tišine i zamišljenosti s Brizlom, čuvarom u susednom salonu sanitarija.
Film "Čuvari noći" je film o tome kako nevidljive kopče postaju vidljive. Ta vidljivost nevidljivog trenutak je u kojem se film raspetljava, ali telepatske veze ostaju i onda kada ih postanemo svesni, čime njihova misterioznost ne jenjava. Naprotiv.
Namik Kabil rođen je u Tuzli 1968. godine. Završio je studije filma na Santa Monica Collegu i Los Angelesu City Collegu u Los Angelesu, u SAD-u. Trenutno u Sarajevu radi kao pisac, scenarist i filmski reditelj.
Napisao je nekoliko scenarija za TV projekte, te za igrani filma "Kod amidže Idriza", reditelja Pjera Žalice. Njegov dokumentarni film "Informativni razgovori" dobitnik je nagrade "Srce Sarajeva" za najbolji dukumentarni film Sarajevo film festivala 2007. godine. "Čuvari noći" je njegov prvi dugometražni igrani film.

Нема коментара: