12. 1. 2009.

Danski bend Tako lako: Balkanskom muzikom osvaja Evropu


Mlada muzička grupa Tako lako iz Kopenhagena osvojila je tamošnju publiku interesantnim pesmama u kojima kombinuje srpsku, balkansku etno muziku sa raznim drugim žanrovima, a poseban doživljaj predstavljaju njihovi nastupi uživo. Samo jedan član grupe je poreklom iz Srbije, pevač Ognjen Ćurčić koji je i najzaslužniji za ovaj neobičan muzički stil grupe Tako lako, a koji je odlično prihvaćen u Skandinaviji
Neven Džodan/Blic

Njihov prvi album bi trebalo u februaru da se pojavi u prodaji, a za sada publika može da uživa u pesmama ove grupe, na njihovom energičnim nastupima.
„Jednom kada osetite našu muziku na podijumu za igru, više nema povratka”, glasi moto grupe Tako lako. Bilo da Ognjen na koncertima peva pesme na srpskom ili engleskom jeziku, publika oduševljeno reaguje, a pank-rok muzika u izvođenju na instrumentima koji uključuju i harmoniku, violinu, klarinet, saksofon proizvode potpuno euforičnu atmosferu. Iako je ova mešavina žanrova trenutno popularna u čitavom svetu, tako ni sastav Tako lako po egzotičnosti ne zaostaje za svetski popularnim sastavima kao što su Gogol bordelo, Zdob si Zdub…
Lider benda Ognjen Ćurčić rođen je u Danskoj, ali mu je cela porodica u Srbiji pa za sebe kaže da je polu-Danac, polu-Srbin. Pored muzike, bavi se i filmskom režijom.
- Oduvek sam imao jaku želju da se bavim muzikom (želeo sam da budem pijanista) i pozorištem. Kada mi je pružena šansa da režiram „The Sag show”, jedan od najvećih studentskih događaja u Evropi, rešio da se više posvetim filmskoj umetnosti - ispričao je Ćurčić koji je studirao pozorišnu režiju na Univerzitetu u Kopenhagenu, a potom je primljen i na Metropolitan filmsku školu u Londonu, koji u sada pohađa.
- Osim snažnog interesa za film, moja velika pasija muzika. Pevač sam prilično uspešnog balkan-orkestra iz Kopenhagena Tako lako, koji je dosta inspirisan radom Emira Kusturice - zaključuje Ćurčić.
Naša muzika u Španiji
Interesantna španska grupa Los Ninos de los Ojos Rojos („Deca sa crvenim očima”) poznata je po tome što na nastupima uvek napravi veselu, razigranu atmosferu, a pored pesama na španskom njihovi najpoznatiji hitovi su „Moja mala nema mane” i „Evo banke” koje su kod nas poznate u izvođenju Zvonka Bogdana. - U grupi je trenutno jedanaest muzičara, uskoro ćemo proslaviti deset godina postojanja, a svirali smo više od 850 koncerata i to ne samo u Španiji, rekao je za „Blic” Jasmin Mešić, član grupe poreklom iz bivše Jugoslavije.


Нема коментара: