10. 12. 2008.

Sting nastupa na „Gitar art festivalu” u Beogradu


Sve bi trebalo da bude sasvim ekskluzivno: popularni muzičar će na „Gitar art festivalu” nastupiti zajedno sa virtuoznim bosanskim lautistom Edinom Karamazovim; oni će izvesti numere sa njihovog albuma „Songs from the Labyrinth” (Pesme iz lavirinta)
Autor: M. Kovačević | Blic

Ovaj album je dve protekle godine bio na prvom mestu „Bilbordove” liste za klasičnu muziku, a visoka mesta je zauzimao i na listama u SAD i Britaniji.
Album čine pesme iz 16. veka proslavljenog elizabetanskog kompozitora Džona Daulenda pisane za lautu i glas. Ceo album je snimljen u Stingovoj kući u Toskani, koja takođe datira iz 16. veka.
Nakon prvog dela veoma uspešne turneje, objavljen je koncertni album i DVD „The Journey and the Labyrinth: The Music of John Dowland” sa limitiranim tiražom na kojem se nalazi i jedna akustična izvedba Stingove pesme „Message in the Bottle”. Na nekim od koncerata Sting je u elizabetanskom maniru izvodio i još jednu svoju pesmu „Fields Of Gold”.
U intervjuu za britanski „Kanal 4”, Sting otkriva inspiraciju za ovakav projekat: „Ako ti je svrha da ideš napred, ponekad moraš i da pogledaš unazad, da shvatiš da si deo nasleđa. Pop muzika nije nastala sa Elvisom, popularne pesme postoje koliko i mi sami. Uostalom, iz nekog razloga, godinama su mi razni govorili da bi trebalo da pevam upravo pesme Džona Daulenda”.
Sting je albumu dao i određenu dramaturšku dimenziju kroz romansiranu naraciju Daulendovih pisama ser Robertu Sesilu. Iz tih pisama se vidi buran život i česta Daulendova putovanja po evropskim dvorovima, zbog kojih je u jednom trenutku čak bio suočen teškom optužbom za izdaju krune. Pretpostavlja se da je razlog za takvu sumnju bilo i to što je tada veoma omiljeni Daulend, kog su mnogi savremenici nazivali i „engleskim Orfejom”, dobijao neobično velike honorare za tadašnje prilike.
Tematika Daulendovih pesama se može povezati sa nekim od najboljih Stingovih radova, njihovim zajedničkim pogledima na ljubav, te na bol i radost koju ona nosi. Sting primećuje: „Iako često govore o usamljenosti i očajanju, Daulendove pesme neobično oživljavaju duh”.
Edina Karamazova smatraju jednim od najvećih virtuoza na lauti, arhaičnom instrumentu, preteči današnje gitare. Rođen 1965. godine u Zenici, Karamazov se prvo školovao kao klasični gitarista kod učitelja Sergija Selibadačea, osvojivši čak četiri prve nagrade na uglednim takmičenjima.
Virtuozno umeće sviranja barokne laute stekao je u tradicionalnoj švajcarskoj školi „Cantorum Basiliensis” kod majstora Hopkinsona Smita. Nastupao je sa priznatim ansamblima rane muzike kao što su „Hillard Ensemble” i „Hesperion XX”.
Pored albuma sa Stingom, Karamazov ima i nekoliko zajedničkih izdanja sa virtuozom Andreasom Šolom, a ove godine je snimio i solo album „Lute is a Song”.
Zanimljivo je da prvi susret dvojice kasnijih prijatelja i saradnika nije bio sasvim prijatan. Nekoliko godina pre zajedničkog albuma, Sting je bio u publici na hamburškom koncertu tadašnjeg ansambla Edina Karamazova koji je izvodio dela Mocarta i Vivaldija.
Oduševljen izvođenjem, Sting je za svoju rođendansku zabavu pozvao ansambl da nastupi na njegovom engleskom imanju. Kako je Sting posle otkrio, Karamazov ga je kurtoazno odbio obavestiši ga da su oni ozbiljni muzičari, a ne „svirajući majmuni koji dolaze na njegov mig i poziv”.
Ipak, bio je to uvod u višegodišnje prijateljstvo, a zajedničku ljubav za muziku Džona Daulenda krunisali su bestselerskim albumom i veoma traženom serijom ekskluzivnih nastupa u velikim koncertnim salama širom sveta, među kojima će se 8. februara naći i „Sava centar”.



Ulaznice jeftinije u decembru

Prodaja ulaznica za sve koncerte desetog „Gitar art festivala” počeće u ponedeljak, 15. decembra. Ulaznice će tokom decembra biti jeftinije oko 20 odsto, a mogu se kupiti na blagajnama „Sava centra” i „Beogradske arene”, kao i u Bilet servisu i „Eventimu”. Uz novogodišnji popust cene ulaznice za koncert Stinga i Edina Karamazova su 2000, 2.800 i 3.600 dinara.

Preko sto miliona prodatih albuma

Sting danas iza sebe ima preko 105 miliona prodatih nosača zvuka, nekoliko višestruko platinastih albuma, kao i neverovatnih 17 „Gremija”, isto toliko BMI i četiri „Brit” nagrade.
Sting je igrao u petnaestak filmova, a pamte se njegove uloge u sada već klasicima „Dina” i „Dve čađave dvocevke”. Najznačajnijim muzičkim, filmskim i televizijskim nagradama je dodao i dve ugledne kompozitorske „Ivor Novello” nagrade, a prestižni univerzitet iz Njukastla je Stingu dodelio i počasni doktorat iz oblasti muzike. Sting je poznat i kao tipičan primer polimate, svojevrsnog homo univerzalisa savremene kulture. Jedna od najprepoznatljivijih ličnosti našeg doba je i otac šestoro dece, a čuven po svojoj uspešnosti je i Stingov brak sa Trudi Stajer, takođe poznatoj po svom ekološkom aktivizmu.





Нема коментара: