21. 9. 2008.

Exit festival na novoj lokaciji "Vaserštat"?

Mesto održavanja muzičkog festivala Egzit trebalo bi da bude promenjeno jer ta manifestacija, svojom opremom, vozilima i velikim brojem ljudi, ugrožava Gornju tvrđavu kao najatraktivniji deo Petrovaradinske tvrđave, izjavio je kustos Muzeja grada Novog Sada Siniša Jokić

Podsećajući da je Egzit, kao "brend Novog Sada i naše zemlje", proteklih osam godina dovodio desetine hiljada mladih posetilaca iz sveta, a pored njih i domaće i strane turiste svih generacija i da je afirmisao Petrovaradinsku tvrđavu, Jokić je predložio da se manifestacija dislocira na donji prostor tog kulturno istorijskog spomenika.
Donja tvrđava, takozvani "Vaserštat" je u organizacionom smislu "idealno mesto za održavanje Egzita i drugih agresivnih priredbi" jer se njena kompletna infrastruktura prostire na više od 20 hektara, a čitav kompleks bastiona, šančeva, zemljišta i objekata na tom delu ne bi bio ugrožen " festivalskom mašinerijom", istakao je Jokić.
On je, zajedno sa kustosom Muzeja grada i direktorom Istorijskog arhiva Bogoljubom Savinom dao inicijativu da, u što skorije vreme, nadležni u gradu pokrenu postupak pripremanja Donje tvrđave za održavanje Egzita i sličnih drugih manifestacija, kako bi gornji deo bio sačuvan i prilagođen osnovnoj nameni.
Jokić je podsetio da je ispod Gornje tvrđave nekoliko spratova koji su pod zemljom i njena kompletna infrastruktura nije predviđena da trpi veliki broj šlepera, manjih kamiona, ogromnih bina, opreme koja se koristi na savremenim rok i drugim koncertima tako da su posledice Egzita i te kako vidljive.
Zbog toga je gradskim vlastima i ostalim nadležnima predloženo da u predstojećem periodu okončaju razgovore sa predstavnicima Vojske Srbije o iseljavanju vojnih objekata sa donjeg područja Petrovaradinske tvrđave kako bi potom taj prostor bio "osmišljen za kulturno-turističke manifestacije", među kojima je Egzit svakako jedna od najznačajnijih.
Vojska još koristi veliki, ako ne i najveći deo "Vaserštata" a prema ranijim najavama predviđeno je da, u saradnji s gradom Novim Sadom, kasarna, Vojna bolnica kao i vojne administrativne zgrade budu izmeštene uz odgovarajuću nadoknadu i da čitav taj prostor dobije druge namene.
Jokić je napomenuo da je Donja tvrđava idealna za održavanje Egzita jer su na tom velikom prostoru šančevi mnogo širi i duži nego na gornjem delu Petrovaradinske tvrđave, a uz to se i naslanja na Dunav tako da bi rekom mogla da bude dopremana oprema.Ona i svojim građevinsko-tehničkim potencijalima najbolje može da odgovori zahtevima Egzita, pošto tom festivalu trebaju građevinski odvojene lokacije za postavljanje "stejdževa" sa različitim vrstama muzike koje se izvode na tom festivalu.Odgovarajućim ulaganjem i dobrim osmišljavanjem čitavog projekta uređenja Donje tvrđave "mogli bismo ubuduće na Petrovaradinskoj tvrđavi da imamo ne pet nego 365 dana Egzita", jer taj prostor ne samo što je veliki i prikladan nego je samo Dunavom odvojen od strogog centra Novog Sada, smatraju stručnjaci.
Komunikacija je izvanredna, a uz to je i prva naseljena zona udaljena više od 150 metara tako da, prema važećim propisima, ima mogućnost organizovanja celodnevnih odnosno "celonoćnih" muzičkih i drugih sadržaja.
Uz određeno investiranje vojne zgrade bi mogle da budu pretvorene u odgovarajuće hotele, motele, hostele i druge turističke objekte tako da bi i donji grad, takozvani Gradić, mogao bi da bude "izvanredna logistička podrška" značajnom turističkom potencijalu Donje tvrđave.
"Vaserštat" bi, dakle, mogao da postane pravo mesto za Egzit, ali i druge velike koncerte i skupove jer "ako je, na primer, Madona napravila koncert na plaži Jaz u Crnoj Gori, zašto to ne bi učinila i u Novom Sadu na dobro osmišljenom i uređenom području Petrovaradinske tvrđave", zaključio je Jokić.
Petrovaradinska tvrđava, čuveni "Gibraltar na Dunavu", kao kulturno-istorijski spomenik od velikog značaja za našu zemlju, prostire se na oko 120 hektara.

Нема коментара: