3. 9. 2008.

Druženje s Majkama

Majke pozivaju sve svoje fanove da im se pridruže na snimanju HTV-ove muzičke emisije Garaža

Snimanje Garaže u društvu Majki održaće se u ponedeljak, 08. rujna/septembra u 17:30 sati na Hrvatskoj televiziji u studiju 9.
Na taj način će obožavaoci Majki moći sa svojom najdražom grupom da provedu gotovo dva i po sata i slušaju bend kako sve u 16 uživo praši svoje rock 'n' roll evergreene.
Zainteresovani nek se jave na e-mail garaza@hrt.hr i ostave svoje podatke kako bi im se napravila propusnica za ulazak u zgradu HRT-a. Na dan snimanja u džepu obavezno mora da ima ličnu kartu.
Sutra, 04. rujna/septembra, tačno u podne nula pet, Radio 101 će predstaviti ˝Budi ponosan˝, drugi singl koji će predstavljati nedavno objavljeni album ˝Unplugged˝
Majke na Unplugged turneji:
27. 09. – Rijeka, Stereo Dvorana (predgrupa: My Buddy Moose)
16. 10. – Osijek, Sportska dvorana Zrinjevac (predgrupa: Zinedin Zidan)
17. 10. – Varaždin, dvorana Graberije (predgrupa: Zinedin Zidan)
18. 10. – Koprivnica, Stara športska dvorana


'bem ti Majke...

Grupa je osnovana 1984. godine u postavi Goran Bare (vokal), Goran Dujmić (gitara), Nedeljko Ivković Kilmister (bas) i Željko Mikulić Korozija (bubnjevi). Serijom nastupa na tragu garažnog rocka, skreću na sebe pažnju i 1987. godine objavljuju prvu kasetu pod nazivom "Majke". Zatim učestvuju na kompilaciji "Bombardiranje New Yorka" (Slušaj najglasnije 1989.). Gitaristi su se u grupi često menjali, tako da osnovu sastava čine Bare, Kilmister i Korozija.
Po objavljivanju prve kasete gitarista Marin Pokrovac odlazi u Englesku i do njegovog povratka grupa prestaje sa radom. Međutim, Pokrovac 1989. godine gine u saobraćajnoj nesreći. Novi gitarista postaje Ivica Duspara i te godine nastupaju na Novom rocku u Ljubljani, a sledeće na poslednjem Omladinskom festivalu u Subotici. U to vreme objavljuju album "Razum i bezumlje" koji je kritika odlično prihvatila. Sa početkom rata Duspara ih napušta, jer pristupa sekti Hare Krišna, a grupa opet prestaje sa radom. Polovinom 1992. godine Bare i Korozija sa basistom Juricom Nižićem i gitaristom Zoranom Čalićem (ex Pokvarena mašta, Matchless Gift) snimaju povratnički album "Razdor". U produkciji Korozije, predstavljaju se gorkim pesmama "Krvarim od dosade", "Mršavi pas", "Fantastična vatra", na tragu grunge zvuka i sastava The Black Crovves. Neke od njihovih pesama pojavljuju se na kompilaciji sa sastavima Overflow, Hladno pivo i ta ploča je recenzirana u londonskom magazinu "Melodv Maker". O grupi pišu: "Majke sviraju žestoki hard rock sa funk podlogom, ali su deset godina stariji od sličnih britanskih bendova, što je simptomatično za tamnošnje prostore".
U proleće 1994. godine grupa sa basistom Kilmisterom, gitaristom Goranom Dujmićem (ex Nepopravljivi, Satan Panonski) i gostujućim klavijaturistom Milkom Kišem, snima album "Milost" u kome prave komercijalni kompromis. U zvuk uvode klavijature, pokušavajući da se približe široj Publici.
Po objavljivanju ploče, Bare napušta Majke i u intervjuima se odriče novih pesama. U Pauzama rada grupe. Bare je kreirao alter ego ličnost i nazvao se Hali Gali Halid. Izvodio je sopstvene parodije narodnjaka i objavio kasetu "Samo za tebe" (Slušaj najglasnije 1989.). Njegova pesma "Hajde da se drogiramo" upotrebljena je u filmu "Mi nismo anđeli" Srđana Dragojevića. Početkom 1996. godine Bare je ponovo sa Majkama i snimaju ploču "Vrijeme je da se krene". U sastavu su još Kilmister, gitaristi Kruno i Zoki i bubnjar Caka. Kao gosti na snimanju učestvuju Davor Rodik, pedal steel gitara i Gojko Tomljanović, klavir. Ploča nudi depresivnu atmosferu izazvanu porodičnom tragedijom jer je Baretova supruga umrla 1995. godine. Krajem 1997. godine objavili su koncertnu ploču "Život, uživo" snimljenu na njihovom nastupu u Domu sportova u Zagrebu 25. aprila 1997. godine. Sa njima su tada nastupali klavijaturista Gojko Tomljanović i pedal steel gitarista Davor Rodik.
Diskografija
"Majke" (Slušaj najglasnije 1987. kaseta)
"Razum i bezumlje" (Search and Enjoy 1990.)
"Razdor" (T.RI.P. /Croatia records 1993.)
"Milost" (Heroina 1994.)
"Vrijeme je da se krene" (Jabukaton 1996.)
"Život, uživo" (Jabukaton 1997. koncertni)

Нема коментара: