19. 8. 2008.

Legendarni riječki FIT snima live album

"Rijeka zove!" je serijal koncerata u izvršnoj produkciji Svid Radija povodom obeležavanja 30. godišnjice "Ri Rocka" - najstarijeg tradicionalnog hrvatskog rock festivala. Prvi se pozivu odazvao Fit koji će u Stereo Dvorani nastupiti 03. 10.!Nakon 17 godina prekida rada, Davor Lukas i Zorko Opačić zaželeli su se svirke i druženja. Pozvali su basistu Dr. Steela Davora Vučetića i bubnjara Laufera Alena Tibljaša, ponovo aktivirali Fit i prvi spoj s riječkom publikom zakazali u petak, 3. 10. u Stereo Dvorani.
Nastup uključuje i snimanje prvog albuma uživo na kojem će objediniti ono najbolje od Fita na jednom izdanju. Album je već nazvan "Live uz Rijeku", a ugledaće svetlo dana do kraja ove godine u izdanju Dallas Records.
Svirka počinje u 23 h, vrata se otvaraju u 22 h a celo zadovoljstvo koštaće vas 60 kuna.

Biografija
Fit je bend iz Rijeke nastao 1982., a sredinom i u drugom delu osamdesetih širili su svoj krug publike zaraznim pop stvarima. Ne bojeći se sintagme "komercijalno", u to vreme posebno omražene među drugim i trećim talasom riječkih punk i srodnih alternativnih grupa, Fit se na tržište probijao utabanim putevima popa, naglašenog čvrstim gitarskim zvukom i odličnim pevnim tekstovima. Fit još i danas predstavlja jedan od najuspešnijih izvoznih proizvoda riječke scene na susedna tržišta, a opravdano se smatra jednim od najboljih underground pop bendova bivše Jugoslavije.
Grupu su uz Miru Teševića – zaduženog ujedno i za tekstove, te Zorka Opačića – autora muzike, činili pevač Davor Lukas, te bubnjar Dean Benzia. Fit je tih godina uspeo da izda dva albuma, "Uz Rijeku" (1988.) i "Daj mi ruku" (1989.) s kojih publika i danas pamti hitove "Mačka", "Rijeka" ili pak "Zvoni telefon" i "Zaboravit ću sve". Album "Uz Rijeku" producirao je Milan Mladenović, vođa kultnog benda Ekatarina Velika, na kojem je svirao i gitare zajedno sa Zvonkom Đukicem - Đuletom, pokretačem grupe Van Gogh.
Nagli prekid karijere se događa početkom rata u Hrvatskoj. Fit se rasipa, a treći album ostao je zagubljen u jednom riječkom studiju. Razlozi prekida delovanja grupe nikada nisu sasvim razjašnjeni, ni u medijima, ni u kuloarima - jednostavno su nestali sa scene "preko noći". Gotovo svi iz benda sele se u Amsterdam gde Tešević i Opačić počinju da rade pod imenom Cyberfit. Oni objavljuju meterijale pod raznim elektronskim etiketama, a najveći uspeh do sada im je objavljivanje pesme “Pojo, Pojo” na poznatoj kompilaciji chill-out muzike "Cafe Del Mar".
(izvor: Groupie.hr)

Нема коментара: