19. 8. 2008.

"Nišvil": Dado Topić kralju Šabanu u čast

Legendarni Dado Topić na zatvaranju niškog festivala otpevao „Đelem, đelem", koju je Bajramović proslavio, bugarske pevačice izvele „Mesečinu"

Kompozicijom „Đelem, đelem", pesmom koju je Šaban Bajramović proslavio, u nedelju je okončan 25. džez festival „Nišvil". Pesmu je otpevao legenda jugoslovenske rock scene Dado Topić uz podršku niške džipsi-džez grupe Sound of saut. Tokom četiri dana na letnjoj pozornici u niškoj tvrđavi nastupilo je više od 200 izvođača, a procena organizatora je da je u ovom jedinstvenom muzičkom događaju uživalo više od 15.000 ljubitelja ove vrste muzike.
Poslednjeg dana festivala letnja pozornica bila je ispunjena do poslednjeg mesta, s obzirom na to da su Leb i sol i Dado, najavljeni kao zvezde manifestacije, ostavljeni za kraj. U očekivanju njihovog nastupa publika se zagrevala uz Njujork ska-džez ansambl, grupu mlađanih momaka koji su rege zvucima uspeli da skoro sat vremena posetioce festivala drže na nogama.
Izuzetno upečatljiv nastup imao je i Jan Vaclav Vanek trio iz Francuske. Samouki muzičar češkog porekla Jan Vaclav Vanek pravio je čuda sa gitarom, koju je koristio kao udaraljke, pa čak i kao duvački instrument, mameći iz nje zvuke koji su publiku ostavljali bez daha. Čovek koga je oficijelni spiker predstavio kao osobenjaka koji živi u šumi, bez čuda moderne civilizacije, imao je potpuno ekstatičan nastup. Nakon koncerta bio je sav obliven znojem, drhteći od iscrpljenosti, ali nesumnjivo prezadovoljan onim što je pokazao. Publika je njegov nastup doživela izuzetno burno i uporno ga je dozivala nakon odlaska sa scene, tako da je oficijelni spiker morao da interveniše, priznavši da je i sam izuzetno potresen nastupom češkog muzičkog maga.
Počast kralju romske muzike Šabanu Bajramoviću odali su i članovi sofijskog hora Misteriozni glasovi Bugarske, izvodeći njegovu numeru „Mesečina". Najavljujući njihov nastup, oficijelni spiker nije propustio da napomene da se ovom pesmom Goran Bregović proslavio, mada je ukrao Šabanu Bajramoviću. Kruna večeri bio je nastup makedonske grupe Leb i sol, kojem se kao vokalni solista pridružio Dado Topić. Zvezde večeri na scenu su izašle tek oko dva časa posle ponoći, ali je publika strpljivo čekala njihov nastup, što je bilo nagrađeno izuzetnim muzičkim doživljajem. Topić je bio gost na njihovom poslednjem albumu „I taka, nataka", a za nastup na „Nišvilu" uvežbali su još nekoliko kompozicija, uključujući i čuvenu „Makedoniju".
Duško veliki
Već sam njegov izlazak na scenu propraćen je petominutnim stajaćim ovacijama preko tri hiljada posetilaca koji su ispunili gledalište Letnje pozornice u niškoj Tvrđavi. Dušku Gojkoviću uručena je nagrada festivala za životno delo prve večeri, a da simbolika bude potpuna - saopšteno je da je baš tog dan iz Ministarstva kulture Srbije stigao potvrdan odgovor na predlog festivala da i ovaj velikan bude uklučen na spisak zaslužnih umetnika koji su stekli nacionalnu penziju.
Međutim, na osnovu onoga kako ovaj mladić od 77 godina izgleda i pre svega na osnovu toga kako superiorno Duško i njegov Internacionalni be bop kvintet zvuče – njemu ta penzija još duge neće biti potrebna.
(izvor: Press)

Нема коментара: