1. 8. 2008.

Varaždin: Fun Lovin' Criminals na Špancirfestu

Programski i muzički nikad bogatiji, Špancirfest će u svom jedanaestom izdanju, koje počinje 22. i završava 31. 8., svojim posetiocima ponuditi eminentna imena domaće muzičke scene, glumačke družine, performere, ulične zabavljače, dok će za kraj zasvirati i američki trio Fun Lovin' Criminals

Već na početku Špancirfesta na ulicama Varaždina svoj će šou imati Laci, odnosno 75 Cents iz Kraljeva ulice, no svaka će večer biti obeležena velikim koncertom na Trgu kralja Tomislava ili u Starom gradu.
Tako će nastupiti Sick Swing Orchestra, TBF, Celia Mara & Band (Brasilian show), Zagrebački dixieland ansambl, Feel te Phil Collins Tribute Show, Nina Badrić, Raphael Wressnig Trio & Sax Gordon, Rambo Amadeus, Gego i Picigin bend i drugi.
Za kraj ovogodišnjeg Špancirfesta pripremljena je prava muzička poslastica: 31.8. u 21 sat na otvorenoj pozornici Starog grada publiku će razveseliti kultni američki bend Fun Lovin' Criminals, koji već 15 godina stvara neodoljivu muziku jedinstvenog izražaja koja varira između rocka i hip-hopa do jazza, funka i bluesa.
Obožavaoci benda diljem sveta zahvalni su im na tome što ni u najtežim trenucima u karijeri nisu pokleknuli i komercijalizovali se, već su među retkima koji su ostali dosledni sebi. Njihov dugo najavljivani osmi album izlazi krajem godine, i zato će Varaždinci i njihovi gosti biti među prvima koji će imati čast da čuju neke nove hitove ukomponovane u celovečernji spektakl.
YouTube: Fun Lovin Criminals - The King of New York

Vlada pomaže Guču

Na sednici održanoj u četvrtak, Vlada Srbije donela je odluku da bude pokrovitelj 48. sabora trubača u Guči (oficijalan site)

Ovo je za "Večernje novosti" danas potvrdio Slobodan Jolović, predsednik opštine Lučani i predsednik Saborskog odbora, koji je pre par dana zatražio od vlade 20 miliona dinara za pokroviteljstvo, kako bi se pokrili troškovi organizacije Sabora i završetak izgradnje započetih infrastrukturnih radova saborišta. Sabor će, prema najavama organizatora, svečano otvoriti Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu.
- Vlada Srbije takođe je prihvatila investicioni program Sabora do 2010. godine, kada će na pola veka postojanja trubačke fešte, u Guči biti održano takmičenje za prvu trubu sveta - rekao nam je Jolović. - Sada smo potpuno sigurni da ćemo kroz izgradnju infrastrukture i unapređenje programskih sadržaja Sabora 2010. godine ugostiti blizu milion saboraša.

Prvi put: Edo Maajka nastupio u rodnom Brčkom

U okviru kulturno-zabavne manifestacije "Savski cvijet-Brčansko ljeto 2008" na gradskom izletištu Ficibajr nastupio je reper Edo Maajka kojem su podršku pružili kolege i prijatelji Frenky, Soul i Hamza

Na prvom nastupu Ede Maajke u rodnom Brčkom prisustvovalo je više stotina gledalaca, uglavnom tinejdžera koji su od prve do poslednje pesme uglas pratili muzičara.
Iako je novinarima obećao izjavu nakon svirke, to se nije dogodilo jer Edo nije pronašao mesto gde bi se, nakon svirke, presvukao, pa je seo u svoj automobil i odvezao se prema kući svojih roditelja u naselje Mujkići.
YouTube: Edo Maajka - Svirali su Gansi
Iz biografije
Edin Osmić, poznatiji pod imenom Edo Maajka, rođen je 22.12.1978. godine u Brčkom-Bosna i Hercegovina. 1992. godine rat zahvata i njegov kraj, pa je Edo bio prisiljen da pobegne u selo Ogradenovac nadomak Brčkog. Kamionom, kao i mnoštvo ljudi zahvaćenih ratom, prelazi u Hrvatsku, prvo u Prevlaku kraj Zadra, a zatim i u Zagreb, gde pronalazi svoje “mesto pod suncem.

Jaz: Šator od pet zvezdica za Lenija

Roker koji je nedavno svojim rock'n'roll nastupom uzdrmao beogradsko leto, sprema svoju ekskluzivnu invaziju na Crnu Goru

Kravic, koji će 5.8. otvoriti prvi muzički festival "Lajv fest" na Jazu, stiže u Budvu dan pre koncerta i to preko Ulcinja, jer će pre toga držati koncerte u Albaniji i Ohridu pišu "Večernje novosti".
Za vreme trodnevnog boravka u Budvi, zvezda će biti smeštena u "predsedničkom apartmanu" hotela "Splendid" u Bečićima. Sličan komfor sprema se i u bekstejdžu, gde se postavlja veliki klimatizovani šator od 800 kvadratnih metara. U njemu će Leni provesti vreme od dolaska na Jaz do nastupa, a osim kancelarijskog nameštaja i interneta, opremljen je komforom koji neće zaostajati za luksuznim hotelom.
Kravic u Budvu dovodi ličnog kuvara i asistenta koji će samo za njega pripremati hranu, a njima dvojici pridružiće se i nekoliko majstora kulinarstva iz Crne Gore, koji će u nekom od restorana pripremati hranu koja će poštom biti prenošena do šatora. Za slučaj da Kravicu neko dođe u goste, u šatoru će osim hrane biti i gazirana i negazirana voda, "koka-kola zero", "šveps", i razne vrste vina i piva.
Na plažu Jaz već stiglo je prvih šest šlepera sa opremom čije je istovaranje u toku, a u petak bi trebalo da počne montiranje bine i VIP lože u kojoj će biti 981 mesto. Takođe sa zvezdom stižu i dva klavira, od kojih je jedan koncertni, a organizatori "Music star Montenegro" obavezali su se da obezbede klavir štimera.

U Zaječaru sutra (malo): Umiranje Gitarijade

Zaječarska Gitarijada biće održana sutra po 42. put, ali na pomoćnom stadionu na Kraljevici umesto na gradskom stadionu kako je bilo planirano, sa duplo manje gostiju

Umesto najavljenih 11, u revijalnom delu nastupiće šest bendova: Mentalna Higijena, Sintezis, Nightfall, Disciplin A Kitschme, Đorđe David and Gang i Laibach.
Devalviranje i onako davno već skrajnute manifestacije koja je '90-te preživela samo političkim kombinatorikama, koja nikada nije ispunjavala obećanja vezana za pobednike i snimanja te objavljivanja albuma istih za PGP (i oni lagali k'o pasi po tom pitanju) - dostiglo je kulminaciju. Zaječarska Gitarijada, takva kakve jeste, više nikome ne treba - ni medijima, ni publici, a sve manje i samim organizatorima - gradu Zaječaru. Stupidarije vezane za prethodne dve godine (gosti bile senilne postave Wishbon Asha te Uriah Heep) pokušane su da se poprave ove dovođenjem Laibacha, ali kasno. Kad je neka budala mogla početkom '90-tih da ugasi Subotički omladinski festival - ovo mu dođe samo kao lako zezanje...
Podsetimo, ključni sezonski događaj ljubitelja hard rok i hevi metal zvuka ove godine traje samo jedan dan zbog odbijanja RTS-a da bude medijski pokrovitelj.

U takmičarskom delu svira 12 grupa:
Magma (Beograd)
Aeternia (Beograd)
Hatred (Beograd, na slici)
Noyz (Beograd)
Valhala (Pančevo)
Hirurgija (Novi Sad)
New Mithology (Novi Sad)
Change (Apatin)
Replika 42 (Subotica)
Divert (Požarevac)
Hate-tech (Zaječar)
Smiler (Užice).

Bane Sunshine: Viđao sam Radovana!

Lider grupe Sunshine sretao se s doktorom Draganom Dabićem dok je dolazio na kliniku svog oca, seksologa Save Bojovića

Bane Bojović, vođa kultnog beogradskog rep benda Sunshine, imao je priliku da vidi Radovana Karadžića.Bane kaže za Press da je najtraženijeg haškog begunca sreo nekoliko puta dok je dolazio na kliniku svog oca, seksologa Save Bojovića.
- Karadžića, koji se u to vreme predstavljao kao Dragan Dabić, viđao sam kod svog oca, na klinici „Plodnost" u Novim Banovcima. Nijednog trenutka nisam pomislio da je reč o Radovanu - kaže Bane, koji ipak nije želeo da opisuje detalje susreta s bivšim predsednikom RS.
- Ne bih da iznosim detalje o tome, jer sad baš i nije „zdravo" pričati o Radovanu Karadžiću - rekao je popularni reper u kratkoj izjavi za Press.
Radovan Karadžić, prema rečima Banetovog oca Save, kao „dr Dragan David Dabić" na klinici „Plodnost" svojom bioenergijom navodno je „lečio spermu" muškaraca koji ne mogu da imaju decu! Na kliniku je dolazio desetak puta, a jedan od dolazaka gledaoci su imali prilike da vide na snimku koji je nedavno objavio RTS.
YouTube: Sunshine - Kokane
Sunshine - Misli mene gone (feat. Magi)
Sunshine - Iza horizonta

Queen pre Beograda objavljuje novi album

Grupa Queen će 15. 9. objaviti album "The Cosmos Rocks", prvi s novim pevačem Paulom Rodgersom (ex – Free, Bad Company) i prvi studijski naslov nakon 13 godina. Legendarni britanski sastav, da podsetimo, održaće koncert 20.10. u Beogradskoj Areni

Spomenutog datuma (15.9.) album će biti objavljen u Evropi i istog dana će, koncertom u Moskvi, započeti turneja grupe Queen & Paula Rodgersa (oficijalni site). Nastupiće u Nemačkoj, Belgiji, Francuskoj, Italiji, Švajcarskoj, Holandiji, Engleskoj, Španiji, Mađarskoj, Češkoj, Austriji – i Srbiji. Beogradski koncert, u Areni, zakazan je za 29. 10., dakle čitavih mesec ipo dana nakon izlaska novog materijala, što može biti i, slučajno, top termin ako album doživi već i uspeh. Karte su u prodaji još od aprila na prodajnim mestima Bilet Servisa, Eventima, Card Servisa, i na blagajni Beogradske Arene po ceni od 2.000, 2.200, 2.500, 3.500 i za VIP lože 10.000 dinara..
Za sada je poznato da će album "The Cosmos Rocks" sadržati pesme koje su napisali Brian May, Roger Taylor i Paul Rodgers i da će na njemu biti balada "Say It's Not True" (video klip) koju je Queen prošle godine snimio za koncert 46664 u počast Mandeli, a koji je bio postavljen na internet za besplatni download.
Grupa, takođe, navodi da će prvi put na nekom od svojih izdanja imati i jednu obradu. Reč je o pesmi "Runaway", koju je napisao i 1961. objavio američki izvođač Del Shannon, a njegov je song kasnije uvršten među 500 najznačajnijih rock and roll naslova svih vremena.

Potvrđeni naslovi:
"Say It's Not True" "C-lebrity" "We Believe" "Call Me" "The Cosmos Rocks" "Whole House Rocking" "Runaway"

Nepotvrđeni naslovi:
"Warboys (A Prayer For Peace)" "Take Love"

The Lemonheads na „Jelen pivo lajv“

Alternativni rok bend The Lemonheads će, kako „Blic“ ekskluzivno saznaje, nastupiti na „Jelen pivo lajv“ festivalu koji se 5. i 6. septembra održava na beogradskom stadionu „Tašmajdan“. Američki rokeri će, uz ranije najavljene Igija Popa i grupu Dinosaur Jr., biti zvezde ovogodišnjeg festivala

Bend „The Lemonheads“ (zvaničan site), koji je dobio ime po vrsti bombona, osnovali su 1986. u Bostonu Evan Dando i Ben Dejli. U periodu pre grandž ere, kombinacija panka, kantrija i hevi metala prolazila je dobro samo na lokalnoj andergraund sceni - i album je prodat u mizernih 30.000 primeraka.
Preokret u karijeri grupe iz Masačusetsa nastupio je nakon albuma „It’s a Shame About Ray“ iz 1992. koji je najavio singl „Mrs. Robinson“ (video), obrada legendarne pesme Sajmona i Garfankla koja je korišćena u filmu „Diplomac“ iz 1967.
Naredne godine grupa objavljuje album „Come on Feel the Lemonheads“ sa kojeg je skinut veliki hit „Into Your Arms“ (video). Nakon velike svetske turneje, bilo je jasno da Evan Dando ne može da se izbori sa svojom zavisnošću od kokaina, a nakon ploče „Car Button Cloth“, objavljene 1996, sa koje je hit postala numera „If I Could Talk I’d Tell You“, bend je posle svirki na festivalima u Americi i Velikoj Britaniji, početkom 1997. i zvanično prestao da postoji.
Posle osmogodišnje pauze tokom koje je objavio dva solo albuma, Dando je 2005. zajedno sa Bilom Stivensonom i Karlom Alvarezom ponovo oformio bend, a grupa je 2006. objavila povratnički album „The Lemonheads“ za koji su dobili odlične ocene kritike.
Američki rokeri (MySpace strana) će u Beogradu predstaviti i pesme sa novog albuma koji bi trebalo da bude objavljen na jesen.
Takođe, beogradskoj publici će se predstaviti i Igi Pop, „Dinosaur Jr.“, „Disciplina kičme“, „Partibrejkersi“, „Električni orgazam“, „Jarboli“, hrvatska grupa „Majke“ kao i mladi bendovi „Repetitor“ i „Strip“.

Ulaznice od 1.000 do 2.000 dinara
Komplet karata košta 2.000 dinara, dok dnevne ulaznice koštaju 1.200 dinara (prvi dan) i 1.000 (drugi dan). Ova cena važi do 14. avgusta, a ulaznice se mogu kupiti u „Eventimu“, „Bilet servisu“, „Tiketlajnu“ i na blagajni Doma omladine.