5. 9. 2013.

The Beatles: Napokon platinasti

Novi propisi Britanske fonografske industrije koji su stupili na snagu, omogućiće mnogim legendarnim albumima iz bogate istorije popularne muzike da napokon dobiju priznanje koje im odavno pripada

Nakon skoro pola decenije albim grupe The Beatles "Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band" dobiće oznaku za platinasti tiraž, a ista sudbina zedasiće i neke od klasika populane muzike Boba Dilana, Marvina Geja i mnogih drugih izvođača.

Pored albuma "Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band" iz 1967. godine još 13 albuma benda The Beatles će napokon primiti zaslužena priznanja koja im nikada nisu uručena zbog čudnih pravila koja su do danas važila kada je u pitanju dodela sertifikata za prodati tiraž ploča.
Od 1973. godine Britanska fonografska industrija (BPI) je dodeljivala srebrne, zlatne i platinaste sertifikate za albume koji su se prodali u tiražu od 60.000, 100.000 i 300.000 kopija u Engleskoj. Uprkos ustanovljenim striktnim pravilima BPI je slala zvanična obaveštenja o priznanjima samo diskografskim kompanijama koje su ga i tražile. Oni koji zvaničan sertifikat tražii nikada nisu ni dobili zvanično priznanje da su ostvarivali velike tireže.

Od prošlog meseca su se stvari promenile i bez obzira da li diskografske kompanije traže potvrdu ili ne, BPI je dužan da im dostavi pisano saopštenje o ostvarenom tiražu, a oni koji su to ostvarili u prošlosti će nagrade dobiti automatski. Tako će pored grupe The Beatles i ostali izvođači koji imaju dobru prodaju i u godinama nakon inicijalnog objavljivanja njihovih albuma, poput Marvina Geja ili Boba Dilana, u skoroj budućnosti biti zatrpani sertifikatima o srebrnim, zlatnim i platinastim pločama.

Ipak, The Beatles neće dobiti sva priznanja koja im pripadaju. Iako je BPI počela da izdaje sertifikate nekoliko godina nakon što su se The Beatles raspali, po novim pravilima tiraž će se računati samo od 1994. godine. Tako će albumu "Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band" koji je prodat u Engleskoj u tiražu od 5,1 milion kopija, što je ekvivalent 17 platinastih ploča, ipak biti priznat samo samo trostrukli platinasti tiraž koji je album postigao od 1994. godine jer je u tom periodu prodat u 900.000 kopija.

Нема коментара: