3. 9. 2013.

Hrvoje Horvat: Let2, 3, kreni; hvala tebi Kriste i Let3

Koliko je domaćih rock bendova i izvođača koji nisu napravili niti jednu grešku u karijeri? Pustite sad priče vezane s ukusom, svakom se može pronaći sitna zamjerka ili dvije, ali govorimo o albumima, pjesmama, turnejama, predizbornim gažama i takvim stvarima
Izvor: Muzika.hr

Koliko ih je, pored uzoritih artističkih karijera na kojima bi im pozavidio i uzoriti kardinal Bozanić, odbilo rasitniti i uništiti početni kapital i prijeći na 'tamnu stranu'? Nema ih puno, možda bi stali na prste jedne ruke, a jedan prst pritom je rezerviran za Let3.

Srednji prst Let3-a
I to onaj srednji. Puno puta su ga digli i pokazali mnogima, balansirajući između opće obljubljenosti fanova i sveopćeg zgražanja protivnika. Morate priznati da su vas Let3 barem jednom pošteno nanervirali.

Doista, Let3 nikada nisu htjeli zabavljati 'višak publike', ali su redovito htjeli živcirati 'višak' bilo koga i čega. Nikada nisu ušli u Dom sportova, rađe odsviraju nekoliko Tvornica i Močvara. To je samokontrola koju mnogi nemaju.

Uz Gustave (Gustaph y njegovi dobri duhovi, kako se zvala prva formacija grupe), Let3 su jedan od rijetkih domaćih bendova čija su neobjavljeni rani radovi zanimljivi i umjetnički relevantni za publiciranje i nakon tridesetak godina.

Punk je umro, samo naivci misle da nije
Materijalima iz sredine osamdesetih, iz vremena dok su se zvali Let2, najavili su beskompromisnu strategiju od koje nisu odustali do danas. Na stranu sve medijske provokacije koje vam možda idu na živce, i neka idu, osim Laibacha nitko na ovim prostorima nije s toliko umješnosti koristio sve poluge medijsko/glazbene/društvene akcije koje ti stoje na raspolaganju.

Podloživši ih uzbudljivom glazbom koja, kako vidimo sa snimaka s CD-a "Punjeta", već i na početku pokazuje da Mrletova strategija iz Termita ima prostora za širenje i nakon što je punk umro. A umro je, samo su naivci mislili da nije. Ukratko, Let3 nemaju loš album a CD "Punjeta" pokazuju kako je sve počelo.

Letjeti je teško, to jedino želim
Glazba je ono što nosi Let3, pa i 2. Već uvodna "Let" pokazuje da imamo posla s pravim 'jebačima'; odlična pjesma, mogući alter-hit (da smo bili, ili da jesmo, zemlja s pravim hitovima i pravom alternativom) i programatski tekst ("Letjeti je teško, to jedino želim, možda uspijem jednom..."). I bogme su uspjeli, možda ne iz druge, ali iz treće svakako.

Artistički gledano zapravo su uspjeli iz prve, ali uzimajući u obzir na kojem su terenu radili široka publika shvatila je malo kasnije. No, Let2, pa i 3, radili su ozbiljno beskompromisno bez obzira na okolnosti, često i protiv njih, i tu karakteristiku zadržali do danas. Slava im.

Ne treba im podići spomenik jer bi ga srušili
Već na "Punjeti" većina elemenata je na broju, samo je trebalo biti uporan. Ta upornost i dosljednost nemaju konkurencije na domaćem terenu. Često se spominje da su Hladno pivo i TBF promijenili domaći mainstream u dvijetisućitim, jesu, a Let3 su to isto učinili na rubu alternative i srednje struje u devedesetima, pa i kasnije, još radikalnijim zvukom i idejama. I za to im ne treba podići spomenik jer oni bi ga vjerojatno srušili.

Ponosni na početke
Budući se radi i o demo materijalima nisu sve pjesme jednako dobre ili kvalitetno snimljene, ali to nije ni bitno, jer su zanimljive. U nekima se ponavljaju slični elementi, ali neke su ključne i za njihovu karijeru. Let3 može biti ponosan na ovakav početak, zato su valjda i objavili ovakav album. Kad ih čujete, ovako svježe i na samom početku, čujete i koliko današnjih bendova kod nas i vani svira na ovakav način.

Zadnje dvije nove bonus pjesme dobar su znak (a znakovi su važni) kako raditi s krajnostima a ne spajati ih; "Pere pere" atmosferski je komad nalik "An American Prayer" od The Doors (s prethodno snimljenim recitalima već umrlog Jima Morrisona, dok su ovi srećom živi i zdravi), a naslovna "Punjeta" potencijalni hit a la "Beautiful Day" od U2, s kojom su i nastupili na jednom Eurokazu.

Kad se radi o Let3 monogi stavljaju krivi naglasak na krive stvari, što Let3-u vjerojatno i odgovara. Ili se pretenciozno objašnjava artizam koji 'narod' ne razumije, ili prozivaju medijski šokovi koji bi valjda trebali smanjiti umjetnički dojam? Najmanje se priča o glazbi; poslušajte "Punjetu" i sve će vam biti jasno, ne treba riječ zucnuti, Prlja je sve rekao a Mrle potpisao (skupa s ekipom, naravno).

Veliki penisi i ritualna samoubojstva

Simbioza Termita, bivšeg Mrletovog benda, sa Strukturnim pticama (Mrletovog nastavka) i Umjetnicima ulice (odakle je stigao Prlja), bila je sredinom osamdesetih fizički ključ nove postave Let2. I sva kasnija 'prekenjavanja', veliki penisi i ritualna samoubojstva po trgovima samo su mazanje očiju oko činjenice da su Let3 prije sveg pakleno dobar bend.

Uvijek su to i bili, što se čuje i s "Punjete", albuma koji sakuplja rane snimke i ono što će kasnije prouzročiti 'rane' srednjoj struji. Čak i oni koji ih ne vole, zavole ih kad ih vide uživo, jer radi se o vrhunskom bendu koji nema sviračke ili glazbene mane.

I to ne treba zaboraviti, a čuje se od samih početaka. Slično je i s Let2; na stranu umjetničarenje koje privuče art+ više, ili medijski šokovi koji privuku pažnju više, Let2 krenuli su prije svega kao vraški dobar i umješan bend.

Stereotipi o brkonjama, kuronjama i svećenicima
Čak i oni kojima su ružni ne shvaćaju osnovu priče; oni su predivni. Let3 su možda najbolje iskoristili stereotipe o domaćim brkonjama, kuronjama i svećenicima, te njihovoj djeci, i potkrijepili ih dobrom glazbom, od formata rocka do kazališnih predstava i filmova (upravo je objavljen i CD s glazbom iz filma "Sonja i bik", a Mrle i Ivanka Mazurkijević iz Stampeda snimaju i glazbu za filmsku verziju predstave "Kauboji" zagrebačkog kazališta Exit).

Sve predstave u kojima su sudjelovali, a bogme i one koje su odigrali pred zainteresiranom javnošću, pomogle su proširiti radni teren domaće rock scene. Ali Let2, kao i 3, prvenstveno su provjerena rock mašina, talentirani za malo veće uloge od prđenja po studiju HTV-a pred začuđenim Aleksandrom Stankovićem (pogledajte Prlju u "Kiklopu" ili "Rekvijemu za organe - pokori"), i sposobniji za puno ozbiljnije radove (poslušajte "Hvala tebi, Kriste") od oblačenja u svećeničke odore.

Najefikasnija Bozanićeva opozicija
Temelj je ozbiljan rad, ali sve pomaže. Ovo ostalo dodatak je ljute trave na ljutu ranu oko nas. Mogli bi napraviti neki skeč s bolničarima, liječnicima i medicinskim sestrama kad već idu u štrajk?

Nešto je trulo u državi Danskoj, to znamo od Shake-speara, ali i u Hrvatskoj koju su prodrmali Let3. U njima je Hrvatska, a i Srbija i Čačak putem bombardiranja, dobila dojmljiv i prodoran artistički antidot, a Bozanić možda najefikasniju opoziciju i najprobojnije umjetničke oponente.

Leti leti pčelica i Let3
Kud baš od rock glazbenika? Građanska hrabrost, poželjna prgavost, umjetnički talent i ozbiljan glazbeni dril Let3-u, pa i 2, dozvoljavali su da se uvuku i izvuku iz svakakvih situacija, čak da ih sami i stvore.

Kao što je nekada u romantičnim vremenima letila pčelica s cvijeta na cvijet, tako su u ovim našim vremenima Let2 pokusnim letom krenuli u oprašivanje i zaprašivanje svakakvog cvijeća i korova. Efikasnije od mnogih drugih koji nisu ni probali. Zato, hvala tebi Kriste i Let3-u, pa i 2...

Нема коментара: