12. 7. 2013.

Jason Everman: Bivši član Nirvane i Soundgardena - ratni heroj

Jason Everman - grunge generaciji vjerojatno najpoznatiji kao čovjek sa slike iz albuma "Bleach" Nirvane
Izvor: Muzika

Priključio se Nirvani kao drugi gitarist u veljači 1989., a iako nije svirao na albumu, odradio je s njima turneju (čak i legendarni koncert prije kojeg je Cobain slomio gitaru i odradio samo vokale), nakon čega je izbačen iz benda.Nakon toga, negdje u srpnju iste godine uletio je u Soundgarden da privremeno zamijenio basista Hira Yamamota. Već 1990. je otišao iz Soundgardena čim su završili turneju za "Louder than Love".


No, ovo nije biografija čovjeka čije ime je obilježilo grunge početke, već priča o njegovom životu nakon toga. Već 1994. godine Jason se primio teorije Benvenuto Cellinija koji je tvrdio da je svestrani čovjek umjetnik, ratnik i filozof, pa se pridružio specijalnim postrojbama i krenu u svoj ratni životni put.

Veliki New York Times napravili su jedan iscrpan intervju i priču o tzv. 'Rock'n'roll žrtvi koja je postala ratni heroj', i koja je "iz najvećih rock bendova ušao u vojne cipele dobivene u US Army Special Forces i krenuo u borbu s Talibanima"!

Osim Jasona, pričali su poznanici, prijatelji, kolege i obitelj i opisali jednu nesvakidašnju pojavu i čovjeka kojeg je cijeli muzički svijet jednostavno - zaboravio. A da nije njega i njegovih 606.17 dolara - ne bi bilo ni prvog albuma Nirvane. Nakon toga, ošišali su ga, izvadili mu piercing iz nosa i poslali ga u neki drugi život...

Uostalom - pročitajte sami.

Sviranje u poznatim bendovima i turneje po Afganistanu i Iraku dovele su ga do treće stavke - nedavno je dobio diplomu iz filozofije na Columbia University School of General Studies. Unatoč prijedlozima da postane profesor s naj-cool životopisom ikada, Jason samo odmahuje rukom: "Ma nemam ja strpljenja za to. Valjda ću biti konobar negdje...".

Нема коментара: