11. 7. 2013.

2Cellos: "Veliki prasak" - biografija poznatih virtuoza

U jeku evropske turneje 2Cellos izašla je i njihova biografija "Veliki prasak“, za koju je predgovor napisao Elton John
Izvor: Klix

- Slušati i gledati 2Cellos uživo zaista je nešto predivno i začuđujuće. Nisam doživio nešto tako uzbudljivo još od 1960-ih, kad sam gledao Jimija Hendrixa uživo u londonskom klubu Marquee, izjavio je Sir Elton John.

Knjiga je objavljena na hrvatskom jeziku, no zbog velikog interesa i popularnosti 2Cellos izvan Hrvatske, prije svega u Japanu i Americi, u planu su i prijevodi za inozemna tržišta.

Autor knjige Anđelo Jurkas danonoćno je radio na knjizi kako ne bi objavio suhoparnu biografiju, već zanimljivo štivo o hrvatskim muzičarima koji su osvojili svijet.
- Knjiga govori o Hauserovom i Šulićevom nošenju sa slavom, uspjehom, svjetskim turnejama i pokušajima izbjegavanja svih napora i onih manje blještavih strana posla. U prijevodu, danonoćni razgovori kada bi mi se Hauser i Šulić javljali skypeom iz Los Angelesa, New Yorka, Las Vegasa, Manille, Tokyja, Dubaija, Londona, iz svih gradova svijeta, odakle smo pomno i pažljivo kreirali mozaik koji ih prati od prvog plača u bolnicama, kada su rođeni, do velikog koncerta u pulskoj Areni 03. jula 2013. Radi se o materijalu koji sadrži objašnjenje fenomenologije uspjeha, prateći njihove živote, dokumentirajući taj vrtoglavi kovitlac u kojem su se našli, otkriva autor.

Biografija sadrži svjedočenja više od stotinu inozemnih i domaćih muzičkih zvijezda, njihovih saradnika, članova porodica, koji su pomogli rekonstruirati i pratiti mozaik zvan 2Cellos.

Biografiju objavljuje Menart, a uz svaku knjigu je priložen i bookmark u obliku violončela s potpisima Luke i Stjepana. Uz 350 stranica priče o dvojici virtuoza s pregršt detalja, privatnih e-mailova i anegdota, biografija je obogaćena i fotografijama Luke i Stjepana, počevši onima iz djetinjstva, pa sve do onih zabilježenih na turneji s Eltonom Johnom.

Popularni čelisti svirali su s Eltonom Johnom pred britanskom kraljicom, na Empire State Buildingu.

 

Нема коментара: