7. 4. 2013.

Rock penzosi: Ma kakva penzija - na putu i sa 70!

Iako su već debelo zagazili u sedmu deceniju života, a neki čak i u osmu, mnogi muzičari i dalje snimaju albume i idu na turneje
Izvor: Novi List

- Sve dok ljudi kupuju moje albume i posećuju moje koncerte, ne znam što bih drugo mogao raditi – pre nekoliko godina izjavio je legendarni B.B. King, muzičar koji se ne da s pozornice iako se već ozbiljno približava 90. godini života. Ljubav prema muzici i nastupanju, kao i činjenica da postoji (mnogobrojna) publika koja želi uživati u njegovim pjesmama, njega i mnoge druge glazbenike potiču na stvaranje i odlaske na turneje od kojih, između ostalog, imaju i veliku financijsku korist.

Kad je B.B. King u pitanju zanimljivo je primijetiti kako je 2006. godine, tijekom oproštajne svjetske turneje, najavio kako će sljedeće koncerte održavati samo u SAD-u. Kralj bluesa u međuvremenu se ipak predomislio i u ljeto 2009. započeo novu europsku turneju. Prije dvije godine nastupio je na Glastonburyju, lani je svirao u Libanonu, a ovog mjeseca ponovo kreće na turneju po SAD-u koja će trajati sve do kraja kolovoza.




Sve je moguće

Slavni 87-godišnjak koji je tijekom 64 godine održao više od 15.000 nastupa samo je jedna od mnogobrojnih glazbenih legendi koje iako već imaju koju godinu ne razmišljaju o odlasku u mirovinu i prestanku nastupanja. Među njih spadaju i slavni Rolling Stonesi koji su prošle godine obilježili pedeset godina postojanja i ovih dana najavili veliki nastavak slavljeničke turneje u sklopu koje će održati najmanje deset koncerata.
Svi čekaju Bowieja
Daleko od svjetala pozornice od 2004. se godine drži slavni britanski glazbenik David Bowie. Danas 66-godišnji glazbenik zadnji je koncert održao 25. lipnja 2004. godine na Hurricane Festivalu u Njemačkoj tijekom kojeg je doživio srčani udar. Od tada nije nastupao niti objavljivao nove studijske materijale, a kada je nakon 10-godišnje diskografske šutnje prošlog mjeseca objavio 28. studijski album »The Next Day«, mnogi su se zapitali hoće li nove pjesme predstaviti i na pripadajućoj koncertnoj turneji. Da bi se ona mogla i dogoditi, slučajno je otkrila njegova supruga Iman, no službenih potvrda o tome za sada još nema. Budući da je njegov »Reality Tour« bila je najprodavanija turneja 2004. godine i da fanovi širom svijeta s nestrpljenjem iščekuju njegov povratak na pozornice, Bowiejeva bi turneja zasigurno bila totalni hit.
Mick Jagger i Keith Richards ove će godine proslaviti 70. rođendan, Charlie Watts ima 71, a Ronnie Wood 65 godina i ovo bi im mogla biti posljednja turneja, no kad su Stonesi u pitanju, sve je moguće.


Nešto mlađi od Stonesa članovi su američke grupe The Eagles. Četvorka koja u prosjeku ima 65 godina početkom tjedna najavila je povratničku turneju koja će započeti ovog ljeta i na kojoj će promovirati dokumentarac nazvan »Povijest grupe The Eagles«. Pjevač i bubnjar benda Don Henley tim je povodom izjavio da bi im to mogla biti posljednja turneja u karijeri, a hoće li zaista biti tako, pokazat će vrijeme. Posljednju turneju u karijeru ovih je dana najavio američki roker Meat Loaf koji je za Reuters izjavio kako je nakon više od 35 godina »na cesti« spreman završiti s napornim turnejama. Prema njegovim riječima, turneja europska turneja »Last At Bat« koju je započeo ovog tjedna u Engleskoj bit će mu posljednja zbog toga što ga muče zdravstveni problemi i zbog toga što mu se više ne da putovati. Ipak, o apsolutnom prestanku nastupanja uopće ne razmišlja pa će tako vjerojatno imati koncerte u Las Vegasu, na kojima će među ostalim predstavljati aktualni 13. album »Brave and Crazy«.


Koncertno je aktivan i 71-godišnji Lou Reed kojeg ovog mjeseca očekuje nastup na kalifornijskom festivalu Coachella, kao i 74-godišnja country zvijezda Kenny Rogers koji će na krajem lipnja nastupiti na engleskom Glastonburyju. Svjetskim pozornicama još suvremeno vlada i 71-godišnji Bob Dylan koji je prošle godine objavio album »Tempest«. Legendarni kantautor neprestano nastupa, a trenutno je na američkoj turneji koja će trajati dva mjeseca.

Što stariji to bolji

Godinu dana mlađi Paul McCartney, legendarni član grupe The Beatles, nedavno je najavio da unatoč poodmaklim godinama kreće na svjetsku turneju »Out There!« tijekom koje će najbliže nama nastupiti u Veroni 24. lipnja i Beču 27. lipnja.

U glavnom će austrijskom gradu u lipnju nastupiti i 68-godišnji Eric Clapton, još jedan legendarni glazbenik koji je prošlog mjeseca u Phoenixu započeo turneju kojom obilježava pola stoljeća karijere i objavljivanje novog albuma »Old Sock«. Budući da je svojevremeno izjavio da će kad navrši 70 prekinuti s nastupima širom svijeta, moguće je da će mu ovo biti posljednja turneja.

O povlačenju sa svjetskih pozornica zasigurno ne razmišlja 63-godišnji Bruce Springsteen. Legendarni američki roker koji je prošle godine zauzeo drugo mjesto na popisu izvođača s najisplativijim turnejama u 2012. godini i dalje promovira zadnji album »Wrecking Ball«, a u sklopu ljetne stadionske turneje sa svojim E Street Bandom najbliže nama 31. svibnja nastupa u Padovi.


Iako u Hrvatskoj neće moći poslušati slavnog Bossa, naši će glazboljupci u Zagrebu moći nazočiti koncertu njegovog vršnjaka, jednog od najboljih svjetskih gitarista Marka Knopflera koji 5. svibnja nastupa u zagrebačkoj Areni. Bivši frontmen grupe Dire Straits predstavit će novi, osmi solistički album »Privateering« te će u sklopu europske turneje sa svojim osmeročlanim bendom posjetiti 25 zemalja i održati 72 koncerta.

Što sam stariji, to imam više inspiracije za pisanje pjesama i više nego ikad uživam u procesu stvaranja, snimanja albuma te nastupa uživo. Kada odlazim na turneju, osjećam se kao kapetan malog ratnog broda, a na turneji uživam u zajedništvu i druženju sa svojim bendom, izjavio je Knopfler.

Ekipa »60 +«

Iz ekipe »60 +« koja ove godine stiže u Lijepu Našu treba spomenuti i 66-godišnjeg Iggyja Popa koji će s grupom The Stooges 24. lipnja nastupiti na INmusic festivalu, 70-godišnjeg Rogera Watersa koji 23. srpnja na splitskom Poljudu priprema audio-vizualni spektakl »The Wall« te 69-godišnjeg Joea Cockera koji 21. kolovoza u pulskoj Areni predstavlja 23. album »Fire it Up«. Dolazi nam i 63-godišnjeg Petera Gabriela koji u sklopu europskog dijela svjetske turneje »Back To Front« kojom obilježava 25. godišnjicu izdavanja albuma »So« 5. listopada nastupa u Zagrebu. Ne smijemo zaboraviti ni 78-godišnjeg Leonarda Cohena, proslavljenog kanadskog kantautora čija karijera traje već šest desetljeća. U sklopu turneje kojom promovira aktualni studijski album »Old Ideas« on će u pulskoj Areni nastupiti 2. kolovoza. Za koncerte jednog od najvećih glazbenih umjetnika današnjice očekivano vlada iznimno veliko zanimanje tako da je ovih dana najavljeno i nekoliko novih datuma u sklopu njegove europske turneje.

Нема коментара: