10. 4. 2013.

Joan Baez: Posetila Hanoj, prvi put od 1972. (spot)

Američka folk pevačica i aktivistkinja za građanska prava Džoan Baez posetila je Hanoj, prvi put nakon 40 godina

Naime, Baez se za vreme Božića 1972, pridružila mirovnoj delegaciji koja je putovala u Severni Vijetnam, da bi pričala o ljudskim pravima i isporučila pisma američkim zarobljenicima. Tokom boravka, Amerikanci su 11 dana zaredom žestoko bombardovali Hanoj, zbog čega je bila prinuđena da se krije u skloništu ispod hotela.


- To je bilo moje prvo iskustvo sa smrću, izjavila je prošle nedelje 72-godišnja pevačica u intervjuu koji je dala u istom hotelu u kojem je odsela i pre četiri decenije.

Njena poseta Hanoju usledila je na poziv sadašnjeg menadežera hotela u kojem je nedavno, ispod jednog od barova, otkriveno staro sklonište.

Baez je obišla podzemni bunker i tom prilikom otpevala afroameričku duhovnu pesmu "Oh Freedom", koju je često pevala tokom 1960-ih godina na mirovnim skupovima u Americi.

- Osetila sam veliku toplinu. Bila je to zahvalnost. Mislila sam da ću osetiti sve one strašne stvari koje bunker evocira, ali je prevladala ljubav, kazala je ona.

Njeno putovanje u Severni Vijetnam 1972. godine izazvao je bes dela američke javnosti koji je smatrao da je svojim boravkom pevačica dala podršku američkom ratnom neprijatelju.


Nakon povratka u SAD, snimila je eksperimentalni album "Where Are You Now, My Son?", na kojem su snimljeni razgovori iz skloništa i hotela kao i zvuci Hanoja, uključujući sirene za uzbunu i eksplozije bombi.

Iako je imala veoma uspešnu karijeru kao folk pevačica, Baez je muziku uvek podređivala društvenom aktivizmu. Kao pacifista, predvodila je pokret za građanska rava i protest protiv rata u Vijetnamu. Podržala je i niz kampanja protiv siromaštva, rasizma, zagađenja prirodne okoline, ratova u Iraku i brojne druge akcije kako u Americi tako i u drugim zemljama.

I dalje, mada ređe, odlazi na turneje, ali se najviše danas bavi slikarstvom.

- Moje interesovanje je sa muzike prešlo na slikarstvo, što je dobro, jer je prošlo već 53 godine i više nije lako pevati, navela je ona.

Нема коментара: