30. 3. 2013.

Shiine Akhyaar Ali: Somalijski reper poveo glazbeni prepororod u Mogadishu nakon višegodišnje opresije

Kad se reper Shiine Akhyaar Ali ovog tjedna popeo na pozornicu u Mogadishu, bio je to prvi put da nastupa u svom rodnom gradu, a ujedno je to bio prvi glazbeni festival u glavnom gradu Somalije u više od 25 godina, prenosi The Guardian
Autor: Željka Bešić/SoundGuardian

Ali, čiji je hip-hop kolektiv Waayaha Cusub headliner na open-airMogadishu glazbenom festivalu, pretrpio je mnogo toga kako bi došao gdje jest. Skupina koju je formirao s drugim somalijskim izbjeglicama naljutila je islamske militante koji su upravljali Mogadishuom, jer su svojim tekstovima napadali al-Shabaab i njegove al-Qaida saveznike. 2007. skupina oružanih militanata za koje se vjeruje da ih je unajmio al-Shabaab ispalli su 17 metaka na njega u Nairobiju, njegovom tadašnjem domu. Pet metaka pogodilo je Alija, ali je ipak preživio i nastavio se svojim riječima boriti protiv režima. "On je kombinacija Martina Luthera Kinga i Tupaca", rekao je Daniel Gerstle, jedan od organizatora festivala.

Organizatori festivala strahuju da će festival biti meta protuzapadnjačkih militanata pa je osiguranje prilično snažno. Detalji i datumi petodnevnog festivala zatajeni su sve do 12 sati uoči ceremonije otvaranja u srijedu kad je oko 200 mladih s pozivnicama nazočilo koncertu. Do 22 sata plesni podij je bio krcat, a 23-godišnji Abdi Kafi Hassan izjavio je: "Ovo nikad prije nije bilo viđeno u Mogadishu".


Нема коментара: