30.03.2013.

ABBA: U Stockholmu se otvara muzej posvećen grupi

Prva stalna muzejska postavka posvećena najuspešnijem švedskom bendu otvoriće se u maju. Radnici još uvek rade na dovršavanju muzeja na ostrvu Đurgarden u istočnom delu Stockholma

Širom Stockholma nalaze se baneri koji najavljuju otvaranje muzeja, veliki ekrani koji prikazuju snimke benda te stakleni ormarići u kojima se nalaze replike kostima koje su članovi grupe ABBA nosili na takmičenju za pesmu Evrovizije 1974. godine.

Muzej će biti otvoren u istočnom delu Stockholma, na ostrvu Đurgarden, a radnici još uvek rade na dovršavanju muzeja kako bi sve bilo spremno za otvaranje u maju.
- Ovo je mesto na kojem će svaki posetilac za kratko vreme postati peti član grupe ABBA. Za nekoliko sedmica bend će se pojaviti na pozornici u vidu holograma u prirodnoj veličini, moći ćete da pevate i plešete s njima, kaže Mattias Hansson, direktor muzeja.

Svaki fan će moći da pogleda svoj performans online i objavi ga na društvenim mrežama. Takođe, pomoću tehnologije "zelenog ekrana", moći će i virtualno da isproba svetlucave kostime članova benda.

Stockholm je dugo razmišljao o izgradnji ovog muzeja, ali su članovi benda bili prilično neodlučni u vezi sa idejom. Bjorn Ulvaeus je čak izjavio kako "ne želi da postane muzejski eksponat pre nego što umre“. Muzej sada ima punu podršku članova benda, a Ulvaeus čak daje smernice radnicima u vezi sa poslednjim radovima.

- Bjorn mi je rekao da je vremenom postalo lakše gledati na sve te godine, divne uspomene, ali i teška vremena, rekao je Hansson.

- Pomalo je strašan osećaj, jer mi se čini kao da se vraćam u prošlost. Tokom '80-ih i '90-ih već sam imala decu i radila u filmskoj industriji. Čudan je osećaj raditi opet sa grupom ABBA, zabavno je raditi ovaj posao i prenositi priču o bendu, izjavila je Ingmarie Halling, kustos muzeja i nekadašnja stilistkinja benda.


Нема коментара: