13. 2. 2012.

Johnny Cash: Originalni "Čovek u crnom" (video)

Osam godina nakon smrti, slavni američki muzičar Džoni Keš još uvek izaziva veliko interesovanje, a dokaz o toj popularnosti su i ovogodišnje pripreme za proslavu njegovog 80. rođendana
Izvor: B92

- Slobodno pitajte ljude oko mene. Ja ne odustajem. Ja ne odustajem… I to nije zbog neke frustracije ili očajanja, to što kažem da ne odustajem. Ne odustajem jer ne odustajem. Ja u to ne verujem, kazao je Džoni Keš prilikom gostovanja u čuvenoj emisiji Larija Kinga, 2002. godine, dva meseca nakon što je proslavio sedamdeseti rođendan.



Godinu dana kasnije, “Čovek u crnom” kako su ga zvali, umro je od posledica dijabetesa. Međutim, interesovanje za Džonija Keša još uvek ne jenjava.

Kako prenosi AP, u pripremi je projekat konzervacije Kešove kuće u kojoj je proveo detinjstvo u Arkanzasu koja će početi 26. februara, na datum njegovog rođenja. Kasnije ove godine u Nešvilu biće otvoren novi Kešov muzej, a u planu je i objavljivanje nekoliko albuma njegove muzike, kao i tri dokumentarna filma.


- Mnogi su ga voleli i mnogi i dan danas imaju kolekciju njegove muzike i žive kako u srcu SAD, tako i u Nemačkoj, kaže njegov sin Džon Karter Keš. - To je magično što i dalje uspeva da privuče ljude iz različitih miljea.

Kešova deca i unuci prisustvovaće početku projekta Dečji dom Džonija Keša, koji sprovodi Univerzitet u Arkanzasu. Prikupljanje sredstava počelo je još prošlog leta, a porodica i univerzitet se nadaju da će restaurisati kuću u kojoj je Keš odrastao kako bi posetioci mogli da se upoznaju ne samo sa Kešovim životom već i realnošću Velike depresije.

Rozen Keš kaže da ju je od svih počasti i priznanja koje je njen otac dobio tokom godina, ovaj projekat najviše dirnuo.


Kuća se obnavlja na osnovu fotografija i sećanja rodbine. Biće opremljena i ukrašena kao kada je Kešova porodica tu živela tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka. Univerzitet planira i da otvori muzej, prostor za radionice, časove i prateći program.

Bil Miler, kolekcionar predmeta koji sećaju na Kešoa i urednik sajta posvećenog ovom muzičaru, najviše zaslužan za muzej u Nešvilu koji će se nalaziti na Louer bulevaru, glavnoj turističkoj ruti grada. Muzej će biti ispunjen predmetima iz Kešove kuće koja je zatvorena 1999. godine i predmetima koje će pokloniti njegova porodica.


- Bio je veliki poštovalac mog oca i jedan od najvećih kolekcionara, kaže Rozen Keš. - Ako neko ima strukturu za muzej, onda je to on. Imam puno poverenja u njega i mislim da je to sjajno. Mislim da će on to uraditi sa dostojanstvom i stilom i da će biti istorijski važno, a ne kičasto. Veoma me interesuje da vidim kako će sve ispasti, dodala je ona.

Nijedna proslava Džonija Keša nije potpuna bez muzike, a nje je bilo dosta posle smrti, uključujući i završetak njegove serije "American Recordings".


U aprilu će se pojaviti dva CD-a, "Bootleg IV: The Soul of Thruth" koji će se fokusirati na gospel i duhovne pesme snimljene sedamdesetih i osadesetih. Kolumbija rekords planira da izda nekoliko CD-ova ove godine, uključujući i veliku kompilaciju njegove muzike, ali datum objavljivanja još nije utvrđen.

- Moj tata je bio prava stvar. Bio je ponizan ali je imao šarma, stila i harizme i privlačio je i inspirisao ljude. Mislim da je sjajno što moj otac i dalje inspiriše ljude, kaže Džon Karter Keš.

Нема коментара: